Wandelaars moeten struinroutes zelf in stand houden

Wandelaars moeten struinroutes zelf in stand houden

DRUTEN – De struinroutes in de Afferdense en Deestse Waarden bij Druten worden in de toekomst slechts één keer per jaar gemaaid. De wandelaars moeten de struinroutes zelf in standhouden door er regelmatig over te lopen. De ligging van de paden staat dan ook niet exact vast.

Dat antwoordt het Drutense college van B&W dinsdag op raadsvragen van de partij Kernachtig Druten.

De laatste werkzaamheden voor de herinrichting van de Afferdense en Deestse Waarden vinden begin volgend jaar plaats. De officiële opening van het gebied na de herinrichting vindt echter al plaats op 28 september.

Gecombineerde opening

Het programma van de opening is nog niet bekend, maar het wordt gecombineerd met de opening van de Loenense Buitenpolder (aan de overkant van de Waal bij Beuningen), en de opening van de Heeseltse Uiterwaarden.

De openingsplechtigheid voor deze drie gebieden wordt gehouden in de uiterwaarden bij Druten. Behalve bestuurders en omwonden is iedereen daar op 28 september welkom.

Foto: Rijkswaterstaat

Rivier kan meer water verwerken

In de Afferdense en Deestse Waarden is een behoorlijk diepe nevengeul gegraven en zijn de uiterwaarden flink verlaagd. Op deze wijze heeft de Waal bij hoogwater beduidend meer capaciteit. Door alle veranderingen zal er ook een andere soort natuur ontstaan, zo is de verwachting. Met andere planten en dieren.

De nevengeul is beslist niet bedoeld om te gaan zwemmen. Aangezien de gemeente het gebied niet in beheer heeft, is men ook niet verantwoordelijk om dat in de gaten te houden. Die verantwoordelijkheid ligt bij Rijkswaterstaat. Overigens heeft Rijkswaterstaat het beleid om geen borden te plaatsen langs rivieren dat het verboden is om te zwemmen.

De bereikbaarheid van het gebied wordt volgens de gemeente de komende maanden steeds groter. Wel zijn enkele Waalstrandjes in de zone tussen de nevengeul en hoogwatergeul deze zomer nog niet bereikbaar.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}