Zwemmen in grote rivieren en kanalen “Levensgevaarlijk”

Zwemmen in grote rivieren en kanalen “Levensgevaarlijk”

DRUTEN – De gemeente Druten waarschuwt op haar website dat grote rivieren en kanalen geen zwemwater zijn. “De rivieren zijn levensgevaarlijk om te zwemmen. Verschillende tragische incidenten bevestigen dit keer op keer,” aldus Druten maandag op de gemeentelijke website.

De waarschuwing op de website houdt waarschijnlijk verband met de aanstaande hittegolf die wordt voorspeld. Juist tijdens hele warme dagen zoeken mensen verkoeling langs Waal en Maas en komen dan op het onzalige idee om maar eens te gaan zwemmen.

Vooral stromingen rivier gevaarlijk

Vooral sterke stromingen en draaikolken zorgen elk jaar in Waal en Maas voor verdrinkingen. Naast de gewone stromingen kunnen er ook koude gevaarlijke onderstromingen zijn, die men van bovenaf niet kan zien.

Zwemmen is op veel plaatsen dan ook verboden. Men riskeert een boete van 140 euro als er toch gezwommen wordt in de vaarweg van rivieren en kanalen of in de buurt van bruggen, sluizen, stuwen of ballenlijnen.

Maandag werd ook bekend dat vorig jaar 112 personen in ons land zijn verdronken, tegen 85 het jaar ervoor. Dat komt waarschijnlijk door het warme weer in 2018 en doordat steeds meer mensen zwemmen in openwater. Onder de 112 doden waren 26 toeristen uit het buitenland.

Drie buitenlanders verdronken

In de jaren 2014 – 2018 zijn volgens de NOS in Nederland 443 mensen verdronken. Van hen hadden er 147 een migratie-achtergrond, van wie de meeste een niet-westerse migratie-achtergrond.

Afgelopen weekend nog zijn er drie buitenlanders verdronken in de zee bij Den Haag. De slachtoffers zijn twee Poolse mannen en een Duitser.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}