Cheptegei pakt wereldrecord in Nijmegen tijdens Zevenheuvelenloop

Cheptegei pakt wereldrecord in Nijmegen tijdens Zevenheuvelenloop

NIJMEGEN – Joshua Cheptegei heeft in Nijmegen een nieuw wereldrecord op de 15 kilometer gelopen. Cheptegei liep de 10 Engelse mijl in 41,04 minuten. Dat gebeurde tijdens de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het wereldrecord van Leonard Komon uit 2010 (41.13) wordt hiermee overtroffen.

15.00 uur: De NN Zevenheuvelenloop 2018 is voorbij. Hierbij sluiten wij deze liveblog. Kijk voor meer nieuws en informatie over de loop op RN7.nl. Ben je wel een beetje klaar met hardloopnieuws? Luister dan naar Studio de Streek waar Jos Swartjes komt praten over zijn eerste halve jaar in de Beuningse politiek en Beppie Peters praat over kerstpakketten voor de Nijmeegse daklozen. 

14.55 uur: De Zevenheuvelenloop is misschien een hardloopwedstrijd waar innovatie en wereldrecords een grote rol spelen. Maar waar er aandacht is voor de grote namen wordt de loop ook gekenmerkt door de opvallende lopers en motiverende toeschouwers. 

14.52 uur: Zevenheuvelenloop-bestuursvoorzitter Ton van Lieshout vertelde bij Twan en Teun aan tafel over de ontwikkelingen in de Nijmeegse hardloopwedstrijden. Zo zal de Marikenloop mogelijk een ander karakter krijgen in de komende jaren. De grootste ontwikkeling hierin is dat er gekeken wordt of er een meerdaagsevenement gemaakt van kan worden, waarin ook de mannen mogelijk een loop gaan krijgen. Wat opvallend is aangezien de Marikenloop altijd een loop voor vrouwen is geweest. 

De Zevenheuvelenloop is niet onderhevig aan verandering: "De Zevenheuvelenloop is een klassieke loop. De loop blijft zo veel mogelijk hetzelfde. Het experimenteren gebeurt bij adnere lopen." 

Dat de Nijmeegse lopen innovatief zijn in de hardloopwereld werd wel duidelijk toen er in 1993 voor het eerst geëxperimenteerd werd met de ChampionChip. Deze Nijmeegse uitvinding zorgde ervoor dat het mogelijk was om getimede massalopen te houden waarbij elke deelnemer zijn of haar tijd vastgelegd werd. 

Van Lieshout is hier duidelijk trots op: "Als er iets nieuws is zorgen we dat we er als eerste bij zijn." 

14.43 uur: Bij de vrouwen was het spannend tot de laatste meters. Winnares Stella Chesang liep constant in een groep met Evaline Chirchir en Susan Krumins. In de laatste kilometers was Chesang in staat om te versnellen en uiteindelijk de overwinning te pakken in 47 minuten en 19 seconden. 

De Nijmeegse Krumins kwam 22 seconden later over de finish, vier seconden langzamer dan het Nederlands record van Lornah Kiplagat uit 2007. 

14.39 uur:  De 35e editie van de NN Zevenheuvelenloop gaat de boeken in als een grote. Het wereldrecord van Leonard Komon uit 2010 (41.13) is verbeterd door Joshua Cheptegei met 8 seconden. Het was zijn tweede poging om het record te pakken en vergde veel planning. Vooral de laatste vijf kilometer gingen er hard aan toe. Hij liep deze in 13 minuten en 16 seconden. 

De tweede plek werd veroverd door Abrar Osman, die werd gevolgd door regerend wereldkampioen op de 5.000 meter Muktar Edris. De eerste Nederlandse man om over de streep te komen was Mohamed Ali in 44 minuten en 29 seconden. Dit was overigens de eerste keer dat hij de 15.000 meter onder de magische grens van 45 minuten liep. 

14.19 uur: De belgische hardloper Koen Naert kwam bij Twan en Teun vertellen over zijn Zevenheuvelenloop. 

Foto: Angelo Huisman

14.14 uur: Prachtige foto's van Rob Koppers op de Zevenheuvelenweg. Met de schijnende zon en gemotiveerde lopers zijn mooie beelden niet te vermijden. 

14.10 uur: De Nijmeegse atlete Susan Krumins volgde Chirchir en eindigde op de derde plaats. Ze verbeterde haar tijd aanzienlijk ten opzichte van 2016. Toen liep ze een tijd in de 49 minuten en vandaag kwam ze over de finish in 47 minuten en 41 seconden. 

13.59 uur: Bij de vrouwen heeft de Oegandese Stella Chesang de overwinning gepakt! Met een tijd 47.18 liep de 21-jarige atlete het 15 kilometer lange heuvelachtige parcours. 

13.49 uur: Foto's van de overwinning van Joshua Cheptegei.

13.43 uur: En we hebben een wereldrecord! Joshua Cheptegei is als eerste over de finish gekomen en heeft de Zevenheuvelenloop in 41.04 gelopen. Het wereldrecord op dit parcours stond op 41 minuten en 13 seconden. Cheptegei heeft dit met 9 seconden geklopt! 

13.39 uur: Verslaggever Bart Geurts heeft weer een interessante gast voor de camera op de Groesbeekseweg. Nu is het Wil Theunissen. Wil is van oorsprong Nijmegenaar maar woont tegenwoordig in Groesbeek met zijn gezin. Drie van zijn kinderen lopen vandaag mee met de Zevenheuvelenloop. 

13.34 uur: De laatste groep is zojuist van start gegaan. 

13.32 uur: Over ongeveer 10 minuten weten we of Joshua Cheptegei een wereldrecord gaat lopen op de 15 kilometer. 

13.27 uur: De vrouwen worden geleid door de Nijmeegse atlete Susan Krumins. Bij de Europese kampioenschappen in Berlijn behaalde ze nog een zilveren medaille op de 10.000 meter. 

13.24 uur: Terwijl de koplopers voorbij de Canadese begraafplaats op de Zevenheuvelenweg rennen worden ze vastgelegd door RN7 haar dronepiloot John Beckmann. De beelden hiervan zijn live op televisie te zien!

13.19 uur: Niet geheel onverwacht loopt Joshua Cheptegei op kop in de Zevenheuvelenloop. Hij gaat vandaag proberen het wereldrecord te verbreken. 

13.14 uur: Terwijl de koplopers al bijna in Groesbeek zijn is nog niet iedereen gestart. Het blijft een drukke bedoeling aan de start voor de Antonius van Paduakerk. 

13.06 uur: De Zevenheuvelenloop trekt sporters uit het hele land. Zo ook Adrie Deemster uit Dedemsvaart. Adrie kan dit jaar toch niet meedoen door een recent opgelopen blessure. Hij lucht zijn hart bij verslaggever Bart Geurts bij Joachim en Anna, waar zojuist de eerste lopers voorbij zijn gekomen. 

13.00 uur: En de Zevenheuvelenloop is van start gegaan! RN7 wenst alle lopers succes op deze koude maar zonnige dag.

12.56 uur: Talkshow gast Maria Hopman, wie onderzoek doet naar het effect van eiwitshakes op de prestaties van Zevenheuvelenlooplopers, vertelt dat het heuvelaf lopen zwaarder is dan de heuvel op. Laat het parcours nou net gevuld zijn met een heuvel of zeven. 

12.46 uur: De RN7 Zevenheuvenloop talkshow is begonnen! Presentatoren Twan Vissers en Teun de Boer praten over alles hardloopgerelateerd terwijl de lopers achter hen zich naar de start begeven. 

12.38 uur: Qua motivatie en doorzettingsvermogen zit het wel goed bij deze loper.

 

12.30 uur: Verslaggever Bart Geurts en cameraman Peter Linders staan klaar op de Groesbeekseweg om te observeren en delen wat er bij hen zoal gebeurt.

12.25 uur: Nog 35 minuten voor het starten van de Zevenheuvelenloop. 

12.20 uur: Door onder andere de papieren brochure (180.000 stuks) en de goodiebags (25.000 stuks) te schrappen is de Zevenheuvelenloop het meest milieuvriendelijke loopevenement van Nederland. 

 

12.09 uur: Beter op tijd dan te laat, niet waar?

 

11.30 uur: De NS meldt problemen op het spoor. Tussen station Arnhem en Nijmegen is een sein- en overwegstoring, waardoor minder treinen rijden. Deelnemers die te laat arriveren, mogen later starten.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}