'Zevenheuvelenlopers missen doel en samenlopen tijdens coronacrisis'

'Zevenheuvelenlopers missen doel en samenlopen tijdens coronacrisis'

NIJMEGEN – Bijna de helft van de Zevenheuvelenlopers vindt het tijdens de coronacrisis lastiger om hardloop-doelen te stellen. De afgelastingen van hardloopevenementen hebben ervoor gezorgd dat een groot deel van de Zevenheuvelenlopers minder is gaan hardlopen. Dit laat onderzoek van Hidde Bekhuis en Jochem Tolsma van de Radboud Universiteit afdeling sociologie zien.

Bekhuis en Tolsma keken naar de impact van de contactbeperkende coronamaatregelen op de deelnemers van de NN Zevenheuvelenloop en hun hardloopgedrag. Hieruit blijkt dat vooral samenlopers en lopers die regelmatig aan loopevenementen deelnemen moeilijkheden ervaren.

Lastiger doelen stellen

Een groot deel van de lopers geeft aan het door de huidige situatie moeilijker te vinden om doelen te stellen. Vooral hardlopers die voor de coronamaatregelen samenliepen met anderen geven aan dat ze het stellen van doelen nu lastiger vinden.

Dit laat het belang van hardloopwedstrijden als de NN Zevenheuvelenloop zien. Hardloopwedstrijden bieden lopers een doel om, al dan niet samen, naar toe te trainen. Hierdoor worden lopers gestimuleerd om te beginnen met hardlopen en te blijven hardlopen.

Samenlopers meest getroffen door maatregelen

Het onderzoek laat nog andere duidelijke verschillen zien tussen lopers die voor de coronacrisis met anderen trainden en lopers die alleen hun rondjes liepen. Samenlopers ervaren nu, vaker dan solo-lopers, minder gelegenheid om samen met anderen te trainen dan voorheen. Zij zijn ook minder vaak van mening dat de coronacrisis nieuwe kansen biedt voor sporters. De ervaren moeilijkheid om samen te sporten en het lastiger kunnen stellen van doelen laat zien dat samenlopers op sportgebied harder worden getroffen door de coronamaatregelen dan solo-lopers.

Hardloopfrequentie

De overgrote meerderheid van de Zevenheuvelenlopers geeft aan het hardlopen te kunnen onderhouden, maar er zijn wel schommelingen in de hardloopfrequentie. Die loopt vooral terug onder samenlopers. 21% van alle Zevenheuvelenlopers is minder gaan lopen in de maand april in vergelijking met februari. Van de Zevenheuvelenlopers die samen met anderen trainen is 27% minder gaan lopen. Een sterkere daling van de hardloopfrequentie is ook te zien onder evenementenlopers, oftewel Zevenheuvelenlopers die zich na de NN Zevenheuvelenloop van 2019 inschreven voor andere loopevenementen. 26% van de lopers die zich inschreven voor drie of meer evenementen is minder gaan hardlopen tijdens de coronacrisis.

Stip op horizon

Alexander Vandevelde, directeur Stichting Zevenheuvelenloop: 'Wij werken nu hard aan een protocol om de 37e editie van de NN Zevenheuvelenloop op zaterdag 14 en zondag 15 november mogelijk te maken, zodat hardlopers weer een stip op de horizon hebben om voor te trainen. We zien het als onze maatschappelijke functie om mensen kennis te laten maken met de loopsport en om lopers te motiveren om te blijven hardlopen.'

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}