Brede steun openhouden milieustraat Malden

Brede steun openhouden milieustraat Malden

HEUMEN/MALDEN – Eenzaam verzet van de Partij van de Arbeid heeft niet kunnen voorkomen dat er brede steun is in de gemeenteraad voor het openhouden van de milieustraat in Malden.

De partij vindt dat de gemeente zelf de vraag naar een lokale milieustraat in stand houdt terwijl inwoners van de gemeente gebruik kunnen maken van milieustraten in de regio. Met het openhouden van de milieustraat komt een verplichte aanvullende afvalstoffenheffing voor de inwoners van de gemeente Heumen.

Sigaar uit eigen doos

De afvalstoffenheffing ging al omhoog omdat verbrandingsheffing en inzamelingskosten landelijk stijgen. Daar bovenop komt voor het openhouden van de milieustraat een extra heffing van 9,25 euro voor meerpersoonshuishoudens en 6,50 euro voor eenpersoonshuishoudens. ‘Het is bevreemdend dat in een gemeente waarin een punt gemaakt wordt van het niet verhogen van lasten voor de inwoners door de onroerend zaakbelasting niet te verhogen deze extra heffing daar bovenop wél acceptabel wordt gevonden,’ vindt fractievoorzitter Ans Stunnenberg. ‘Voor de inwoners is het een sigaar uit eigen doos. Tot nu toe is de milieustraat door de gemeente gefinancierd met de afspraak dat hij gesloten zou worden, omdat we bewust kozen om gebruik te gaan maken van milieustraten in de regio waar wél alles afgegeven mag worden.’

Draagvlak

De milieustraat in Malden wordt door inwoners van de gemeente Heumen ongeveer in de helft van de gevallen dat ze afval storten gekozen. Stuttenberg vindt dat een peiling voor draagvlak onder inwoners op zijn plek was geweest. ‘Ik kan wel een beetje voorspellen wat daar uit zou komen,’ vindt wethouder Leo Bosland (GroenLinks). ‘De helft die hem niet gebruikt willen het niet, en de rest zegt of ja of nee. Wij zien dit als een service aan onze inwoners waar behoefte aan is.’ Met dat laatste bleken de meeste partijen in de raad het eens te zijn.

Luiers

Bosland meldde tevens dat de Heumenaren veel beter afval scheiden dan op vele andere plekken in Nederland. ‘Onze ambitie is om daarin voorop te blijven lopen. Daarom gaan we vanaf eind 2019 luiers en incontinentiemateriaal apart scheiden. Dat gaat nu nog bij het restafval.’

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}