Column van Vincent Cantrijn: Klaar-over

Column van Vincent Cantrijn: Klaar-over

REGIO – Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Wat een Week. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Afgelopen maandag bezette een groep betogers ’s morgens om 8.00 uur een rotonde in het centrum van Malden. Deze keer geen verontruste aanwonenden die zich hadden verenigd in een actiegroep. Het was de voltallige gemeenteraad van de gemeente Heumen die de doorgaande weg blokkeerde. Een gevalletje van politieke Blokkeerheumenaren. Dat alle raadsleden aan een dergelijke actie deelnamen is uniek. Nijmeegse raadsleden van GroenLinks dansten wel eens in het Valkhofpark op een springkussen als protest tegen de Donjon, maar dat is toch klein bier vergeleken bij het gezamenlijk optreden van hun collega’s uit Heumen.

Tekst gaat verder onder de video.

Rondweg

De bezetting van de rotonde was een protest tegen de provincie die al jarenlang weigert om te denken aan een rondweg om Malden, laat staan aan te leggen. Aangezien de burgemeester van Heumen verhinderd was moest de loco-burgemeester als openbare-orde-handhavende klaar-over de boel in de gaten houden. De blokkade mocht van hem drie minuten duren. Dan praat je toch over een serieuze tijdspanne. Letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van de demonstratie vond ik het bord dat een van de raadsleden omhoog hield met de tekst: ‘Heel Malden in de file omdat de ambtenaren op de rotonde liggen te pieluh’. Het moet ze in het provinciehuis dun door de broek hebben gelopen toen deze aan duidelijkheid niets te raden latende woorden zo openlijk werden getoond. Daar verbleekte de dreun die twee dagen later werd uitgedeeld door de winst van Forum voor Democratie bijna bij.

Of het protest gaat helpen? Denk het niet. Afgelopen zondag mocht ik in het Kasteel van Wijchen een verkiezingsbijeenkomst leiden waarbij gedeputeerde Bea Schouten aanwezig was. De aangekondigde protestactie van de Heumense raadsleden kwam ter sprake. Maar Bea gaf op voorhand geen krimp, en niet alleen omdat verkeer niet in haar portefeuille zit. Er zijn in Gelderland meer provinciale verkeersknelpunten die opgelost moeten worden. In Kesteren, in Apeldoorn, in Dieren, de Achterhoek. Waar niet? Hoewel de Nuon-gelden een paar keer ter sprake kwamen, werden er geen provinciale cadeautjes uitgedeeld. Sterker nog: op enig moment begon Wijchense Bea zelfs een beetje boos te worden op haar voormalige collega’s in de raad.

Windmolens

Het ging over windmolens. Altijd een dankbaar onderwerp om te voorkomen dat de aanwezigen gaan inkakken. Ook deze keer. Gelderland loopt flink achter op de planning. Volgens Bea ligt dat mede aan de halsstarrige houding van de Wijchense politiek om geen keuzes te maken vanwege de vermaledijde Gedragscode. Dat scheelde toch gauw een molen of vijf, zes die er al lang hadden moeten staan. Bea waarschuwde de aanwezige Wijchense wethouders in niet mis te verstane woorden. “Als jullie niet snel tot een besluit komen waar in Wijchen windmolens geplaatst gaan worden, dan wijzen wij als Provincie die plekken wel aan.”  Ze zei het net niet, maar ongetwijfeld dacht ze: ‘Het moet onderhand eens afgelopen zijn met die flauwekul. Het is klaar. Over.’  Forum voor Democratie zal dezelfde woorden in de Staten gaan gebruiken, alleen met een totaal andere impact. Windmolens? Het is klaar. Over! 

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}