Bezorgdheid en frustratie tijdens bijeenkomst brand Heumen

Bezorgdheid en frustratie tijdens bijeenkomst brand Heumen

HEUMEN – Schrik, verbazing en frustratie waren een aantal van de gevoelens die werden geuit door bewoners van de Heumense Hof tijdens een bijeenkomst donderdagavond. De brand die 's ochtends had gewoed in een appartement van het wooncomplex had niet alleen een slachtoffer naar het ziekenhuis gestuurd en schade achtergelaten, maar ook vragen bij bewoners. De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente om de bewoners kennis te laten maken met medewerkers van slachtofferhulp en om samen te proberen de verschillende gevoelens te verwerken. Burgemeester Marriët Mittendorff begeleidde dit proces.

Zwaargewond

"Het laat je niet los, hoe het slachtoffer aan het kreunen was van de pijn", antwoordt een bewoner van het de Heumense Hof wanneer er gevraagd wordt hoe de mensen zich voelen. Het slachtoffer is een 61-jarige man die verzorgd wordt in het Brandwondencentrum Beverwijk, maar is buiten levensgevaar. De man ontving hulp van Iriszorg met zelfstandig wonen en staat bekend als eenzaam doch vriendelijk bij zijn buren.

Tekst gaat verder onder de video.

De man raakte zwaargewond toen er donderdagochtend brand uitbrak in zijn appartement. De brandweer heeft na onderzoek geen sporen van versnellende stoffen', zoals wasbenzine en dergelijke, aangetroffen, maar de omwonenden hebben een goed idee waardoor het vuur ontstaan is. De man brandde namelijk regelmatig kaarsen en rookte in zijn woning. Een bewoonster vertelt hoe – toen ze haar dochter liet weten dat er een brand was geweest – zij gelijk wist om welk appartement het ging. Vervolgens knikten veel andere bewoners instemmend. Ondanks de vermoedens van de buren doet de brandweer geen uitspraak over de oorzaak, het kan van alles zijn volgens de aanwezige brandweerman. "Van opzet is geen sprake".

Foto: Sebastiaan Mulleners

Gemengde gevoelens

Het is een vreemde gewaarwording om de medebewoners van de Heumense Hof te horen praten over het slachtoffer. Burgemeester Mittendorff merkte terecht op dat ze veel zorg en compassie ziet voor de 61-jarige man bij de bewoners: "Er is heel veel zorg voor elkaar in dit centrum." Maar wanneer het weer gaat over de kaarsen en sigaretten lijkt de compassie ineens plaats te maken voor frustratie.

Niet per se frustratie jegens het slachtoffer, maar richting Iriszorg. De zorgorganisatie begeleidde de man met zelfstandig wonen in het complex. Een behandelaar van de organisatie beschreef in globale termen, vanwege privacywetgeving, hoe Iriszorg handelde. Na het verhaal reageert een van de bewoners verontwaardigd. Het slachtoffer kreeg wekelijkse bezoeken van de zorgorganisatie om te controleren hoe het zelfstandig wonen gaat en de bewoner vraagt zich af hoe de kaarsen en sigaretten niet zijn opgepikt als gevaarlijke situatie. Ook vraagt hij zich af hoe de signalen vanuit de bewoners over de situaties niet zijn opgepikt door Oosterpoort, de verantwoordelijke woningstichting van de Heumense Hof.

Een direct antwoord kan door Iriszorg niet gegeven worden, wederom vanwege de privacywetgeving, maar er wordt duidelijk gemaakt dat er in hun optiek geen gevaarlijke situatie was en dat zij een verband tussen hun zorg en de brand niet zagen. De bestuurder van de woningstichting geeft aan dat hun eerste reactie op het nieuws over de brand één van "ongelofelijke schrik" was. Maar of hij de signalen heeft ontvangen, is onduidelijk.

Welke van de gevoelens, frustratie of bezorgdheid, de boventoon voert wordt helder wanneer de burgemeester vraagt of de bewoners iets willen doen voor het slachtoffer. Op een enkeling na reageert niemand direct enthousiast. Maar wanneer Mittendorff de vraag omdraait ‘Is er niemand die een kaart zou willen sturen?’ schudden de bewoners allemaal hun hoofd, wat aan lijkt te tonen dat de zorgen groter zijn dan de frustraties.

'Drie heldinnen'

Uiteindelijk maken de gevoelens plaats voor een verbindende factor in het zaaltje in Verenigingsgebouw De Terp. Ook drie jonge vrouwen zijn in de zaal aanwezig. Dit drietal heeft in de ochtend, vlak na het uitbreken van de brand, alle bewoners van het zorgcomplex wakker gemaakt en geholpen met het verlaten van het gebouw. Claudia Jetten, een basisschooldocent in Oss, was bezig met het krabben van haar voorruit toen ze een hoog geluid hoorde “een soort jankende hond,” daar vergelijkt ze het mee. Vervolgens hoorde zij een knal, maar in haar directe omgeving was niets te zien dat duidde op onraad.

Nadat ze in haar auto was gestapt en door de Dorpsstraat reed zag ze het vuur uit het appartement in de Heumense Hof komen. Ze geeft aan dat een gevoel van paniek haar bekroop, maar de daaropvolgende acties getuigen hier niet van. Via haar vader worden de hulpdiensten gecontacteerd. De vrouw gaat ondertussen met de ook aanwezige buurmeiden van het wooncomplex, Emma en Irene, naar een ingang van de Heumense hof. Hier starten zij met het wakker maken van bewoners. "Ik heb echt het idee dat ik fungeerde op mijn adrenaline", vertelt ze donderdagavond over hoe het voelde. “Emma ging naar boven, ik ging naar links en Irene ging naar rechts, het ging vanzelf.” Zo bonsden de jonge vrouwen op alle deuren van het U-vormige gebouw.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Rond negen uur was de basisschooldocente weer thuis. Of ze toen tijd had om te verwerken wat ze zojuist had meegemaakt? Nee, tijd om les te gaan geven. De bijeenkomst was dus niet alleen voor de bewoners handig om de ervaringen te delen en te verwerken. Ook voor de drie vrouwen, die allemaal een boeket kregen van burgemeester Mittendorff, was het dus goed om nog eens stil te staan bij wat er allemaal gebeurd was in Heumen die ochtend.

Door Sebastiaan Mulleners

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}