Heumen: Cine Twins moet overlast door koelunits oplossen ondanks gegrond bezwaar

Heumen: Cine Twins moet overlast door koelunits oplossen ondanks gegrond bezwaar

HEUMEN/MALDEN – Het college van de gemeente Heumen gaat niet akkoord met een bezwaar van de Maldense bioscoop Cine Twins tegen het verplicht moeten aanpassen van koelunits om laag frequent geluid terug te brengen. De koelunits staan op de dak van het pand, maar de bewoners van het appartement boven de bioscoop ondervinden hinder van het constante geluid dat ze veroorzaken. De bezwaarcommissie van de gemeente ging wel akkoord met het bezwaar, maar het college gaat daar dus niet in mee.

Koelunits

De koelunits in kwestie zijn op 2002 op het dak van het complex geplaatst ten behoeve van Cine Twins. In 2014 is er onderhoud aan de units verricht. Sindsdien trillen ze, waardoor ze een laag frequent geluid veroorzaken dat hoorbaar is voor de bewoners van het appartement eronder. Cine Twins heeft al diverse pogingen gedaan om de overlast te verkleinen, maar dit is vooralsnog niet gelukt. Vervolgens is de exploitant van de bioscoop opgedragen om maatwerkvoorschriften na te leven die dicteren dat hij linksom of rechtsom de overlast wegneemt. Hiertegen is deze in bezwaar gegaan. Dit bezwaar werd door de bezwarencommissie van de gemeente Heumen gegrond verklaard, maar het college gaat daar niet in mee en legt de maatwerkvoorschriften alsnog op aan de bioscoop.

Bewoners

‘Het lastige is dat het laag frequent geluid wel meetbaar is, maar dat er geen hele duidelijke normen voor zijn,’ zegt wethouder René Waas (VVD). ‘Op basis van wat we wel kunnen bepalen zijn metingen verricht, die laten zien dat er wel degelijk sprake is van een verhoging van frequent geluid. Het vervelende is dat je er alleen last van hebt als je er gevoelig voor bent, en dat dit dus het geval blijkt te zijn bij de bewoners. Omdat wij het belang van onze inwoners voorop stellen, kiezen wij er nu voor om niet mee te gaan in het besluit van de bezwarencommissie.’

Cine Twins kan in beroep gaan tegen het besluit van het college.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}