Heumen gaat zwakke en zieke bomen kappen

Heumen gaat zwakke en zieke bomen kappen

MALDEN – In de gemeente Heumen worden de komende weken een aantal bomen gekapt, omdat ze een veiligheidsrisico vormen of zijn aangetast door ziekte. Het gaat vooral om kastanjebomen en essen, zo meldt de gemeente Heumen.

In de afgelopen maanden heeft een bomenexpert in de hele gemeente controles uitgevoerd. Hij heeft vele bomen bekeken en geconcludeerd dat er verschillende moeten worden gekapt. Die betreffende bomen zijn inmiddels gemerkt met een oranje kleur.

Bij een aantal kastanjebomen heerst de kastanje-bloedingsziekte. Dit is te zien aan de bast, waar roestbruine vlekken ontstaan die vloeistof afgeven. Ogenschijnlijk lijkt er met zo’n boom niets aan de hand. Zo kan de boom nog volledig in bloei staan, terwijl van binnenuit de cellen toch zijn aangetast. Van deze zieke bomen kunnen takken naar beneden vallen, hetgeen uiteraard gevaar oplevert.

Essentaksterfte

Daarnaast zijn er Essen aangetast door de Essentaksterfte, wat leidt tot het afsterven van deze bomen. Ook zijn er bomen door droogte in slechte conditie.

De gemeente zegt vragen te hebben ontvangen over het kappen van bomen, afkomstig van mensen die zich zorgen maken over het broedseizoen van de vogels. De bomen en de naaste omgeving worden vooraf altijd gecontroleerd op de aanwezigheid van vogelnesten, aldus de gemeente. Als er bijvoorbeeld een nest zit, dan snoeit men uit veiligheidsoverwegingen bijvoorbeeld slechts één tak.

Planten nieuwe bomen

Verder zegt de gemeente Heumen dat er in de omgeving waar bomen worden gekapt, altijd weer nieuwe bomen worden geplant. Dat gebeurt in de winterperiode.

Deze maand wordt in Heumen ook begonnen met het bespuiten van bomen ter bestrijding van de eikenprocessierups. Dat gebeurt met een biologisch bacteriënpreparaat, dat alleen de rupsen doodt.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}