Heumen pakt groots uit voor 75 jaar bevrijding, Özcan Akyol neemt deel

Heumen pakt groots uit voor 75 jaar bevrijding, Özcan Akyol neemt deel

HEUMEN – De gemeente Heumen gaat de 75e verjaardag van Operation Market Garden en de bevrijding op een grootse manier herdenken. Heumen doet dat onder andere met schrijver Özcan Akyol als spreker en gastheer tijdens een multimediale thema-avond.

Daarnaast worden ook tentoonstellingen, heropvoeringen met voertuigen en vliegtuigen en diverse andere activiteiten georganiseerd. Ook wordt er teruggekeken op een vermeende reeks optredens van revuester Josephine Baker in Overasselt.

Thema-avond

De multimediale thema-avond vindt plaats op 17 september en heeft het thema 'Van bevrijding toen naar vrijheid nu'. Daarbij wordt aandacht besteed aan het leven tijdens de bezetting, de bevrijding, de wederopbouw en Duits-Nederlandse betrekkingen. Tien Heumenaren uit verschillende generaties en culturen vertellen wat vrijheid vandaag voor hen betekent. Eén van deze Heumenaren zal burgemeester Marriët Mittendorff zijn. Özcan Akyol zal de overeenkomsten en verschillen in deze zienswijzen benoemen en de discussie aangaan met de zaal. 'Het onderwerp sprak Özcan zeer aan,' vertelt hoogleraar Internationaal Recht Willem van Genugten, die de evenementen coördineert. 'Ook is er groot enthousiasme op de basisscholen om hier een bijdrage aan te leveren, zowel bij leerlingen als leraren. Onze hoop is dat de aanwezigen bij deze avond iets overhouden aan de ideëen die de revue zullen passeren.' Ook wordt er teruggekeken op een vermeende reeks optredens van revuester Josephine Baker in Overasselt.

Week vol activiteiten

Van 14 tot en met 17 september zal er tentoonstelling zijn over het verzet in de Tweede Wereldoorlog van Jac Maris en Gab Smulders. Over die laatste wordt ook een boek uitgegeven. Op 19 september is er in de sporthal in Overasselt het Anjerconcert door de fanfare van de Koninklijke Landmacht. Op 22 september wordt de doorkomst van een grote kolonne lichte militaire voertuigen nagespeeld. Gedurende deze gehele week worden er nog diverse andere activiteiten georganiseerd, zoals een feestavond gericht op jongeren, een speciale kerkdienst met optreden van het Ceciliakoor, parachutesprongen en een tentoonstelling ter herinnering aan de gebeurtenissen van 1944.

Josephine Baker in Overasselt

Het voormalige Café van Lin in Overasselt wordt van september 2019 tot mei 2020 aangekleed ter herinnering aan een vermeende serie optredens van de wereldberoemde revuester Josephine Baker op deze locatie. Zij zou in oktober 1944 hier drie avonden achteren, begeleid door een achtkoppig orkest, een show met vele verkleedpartijen gegeven hebben. De herinneringen van de recentelijk overleden Hennie van Lin aan deze bijzondere, maar nog niet geheel bewezen gebeurtenis, zijn op film vastgelegd en worden vertoond. 'Als het een mythe blijkt te zijn, is het in ieder geval een mooie mythe,' vindt Van Genugten. Verder wordt bij Café van Lin een van buitenaf te activeren 'levende vitrine' ingericht.

Remember September

Verder is het in september mogelijk om te wandelen en fietsen langs plekken die gerelateerd zijn aan de oorlog. Er komt ook een derde uitgave van de speciale krant Remember September, die huis aan huis wordt bezorgd. Begin mei 2020 wordt het geallieerde voedseltransport naar bezet gebied nagespeeld met voertuigen en vliegtuigen. De verdere invulling van het uitgebreide evenement wordt later bekend gemaakt.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}