Heumen riskeert 'dure juridische stappen' met afhameren algemeen belangbesluit

Heumen riskeert 'dure juridische stappen' met afhameren algemeen belangbesluit

MALDEN – De Heumense raad heeft in stilte unaniem een algemeen belangbesluit aangenomen om de subsidie aan Laco voor de exploitatie van Sportcentrum Malden buiten de Wet Markt en Overheid te plaatsen. Op deze manier wil men de consequenties van een nog geheim besluit van de Autoriteit Consument en Markt over oneerlijke concurrentie ontwijken.

De gezamenlijke sportondernemers uit de regio die de procedure in gang hebben gezet dreigen met verdere juridische stappen.

Algemeen belang

Advocaat van de gezamenlijke sportondernemers Thijs van der Meeren waarschuwde de raad voordat het besluit afgehamerd werd. ‘Het algemeen belang moet gediend worden. Bij het zwembad is dat te billijken, omdat er onvoldoende aanbod is op de markt. Maar wat is het algemeen belang van fitness, wanneer er op 800 meter, 1000 meter en 1200 al andere fitnesscentra zijn? Nu wordt één ondernemer bevoordeeld boven andere ondernemers.’ De vraag van Van der Meeren bleef onbeantwoord door de raad.

Kostbare juridische stappen

‘Het houdt niet op door vanavond dit besluit te nemen’, zegt Rob Wijnhoven van Sportcenter Lierdal. ‘U dwingt ons tot verdere juridische stappen. Daarmee gaat u het risico aan dat dit de gemeente Heumen veel geld gaat kosten. Uw exploitatieovereenkomst kent alleen ontsnappingsuitgangen voor Laco en kent voor de gemeente Heumen alleen slechte scenario’s als het gaat om contractbreuk. U heeft een contract gesloten met een besloten vennootschap die zo goed als leeg is. Dit terwijl u in het slechtste geval een boete dient te betalen van 1 miljoen euro aan Laco. Het gevolg zal ook zijn dat bij een uitspraak de jurisprudentie kan worden gebruikt door onze branchegenoten in Nederland.’

Verenigingsleven

Wijnhoven had nog een advies voor de Heumense raad. ‘Besteed uw gemeenschapsgeld aan het verenigingsleven, dat is de spil van de maatschappij. Een nieuw clubgebouw voor voetbalclub Juliana, dat meer dan duizend leden heeft, bijvoorbeeld. Daarmee dien je het gemeenschappelijk én het maatschappelijk belang. Door uw subsidie aan Laco betaalt de Heumense burger ook mee voor de Nijmeegse bezoekers van Sportcentrum Malden.’ Prompt nam de raad aan het eind van de raadsvergadering een motie van de VVD aan om het verenigingsleven te stimuleren door ondersteuning te verlenen aan het op gepaste wijze vieren van het 575-jarige jubileum van het Heumense St. Georgiusgilde in 2020. Er wordt verwacht dat duizenden mensen op deze viering af gaan komen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}