Nieuw paadje moet ouderen Malden om hangjongeren leiden

Nieuw paadje moet ouderen Malden om hangjongeren leiden

MALDEN – De gemeente Heumen is bezig met de aanleg van een paadje langs de zijkant van het Kerkplein in Malden dat een zebrapad naast het winkelcentrum verbindt met de achterzijde van Malderburch, waar veel ouderen wonen. Dit paadje moet er voor zorgen dat senioren niet langs de verwijsplaats voor hangjongeren hoeven te lopen.

Een aantal ouderen gaf eerder aan zich onprettig te voelen op deze plek en om te lopen om bij het winkelcentrum te komen.

Tekst gaat verder onder de video.

Duwtje

Dat wil niet zeggen dat de gemeente de jongeren en ouderen wil scheiden van elkaar. 'Ons doel is uiteindelijk om mensen een duwtje te geven, zodat ze weer met elkaar in gesprek gaan,' zegt wethouder Frank Eetgerink (D66). 'We zijn elkaar een beetje kwijtgeraakt,' meent burgemeester Marriët Mittendorff. 'Daarom is het goed om te horen dat de jongeren nu het initiatief nemen om samen met de ouderen van Malderburch een activiteit te gaan ondernemen. Wat dat wordt horen we nog.'

Bredere aanpak

Het paadje is één maatregel in een bredere aanpak van overlast door hangjongeren rondom Winkelcentrum Malden. De hangplek wordt verbouwd zodat jongeren er comfortabeler kunnen verblijven. Er zijn drie nieuwe banken en twee stenen tafels neergezet, en op drie zijden komt plexiglas. 'Het is redelijk hufterproof,' zegt wethouder Frank Eetgerink (D66). 'Het bankje dat er stond was niet bijzonder comfortabel, en met het plexiglas kan er uit de wind en de regen verbleven worden.' De gemeente heeft twee extra BOA's ingezet bij het winkelcentrum om jongeren die daar rondhangen naar de plek op het Kerkplein te verwijzen. Als extra maatregel kan er, nu de Algemene Publieke Verordering daarop aangepast is, ook cameratoezicht ingezet worden. De gemeente kiest ervoor om dat vanaf deze week met één camera aan de zijwand van het gemeentehuis te doen. Deze camera staat in het bijzonder gericht op een zij-ingang van het winkelcentrum waar veel overlast is ervaren.

Succesvol

Onlangs stuurde de wethouder en de burgemeester een waarschuwingsbrief aan notoire probleemjongeren. Deze aanpak is volgens Eetgerink succesvol: 'Sindsdien zijn er bij de politie geen meldingen van overlast meer geweest. Het is duidelijk dat de jongeren in kwestie de brtief als een serieuze waarschuwing hebben opgenomen.' 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}