Nieuwe ombudsman Heumen, vertrekkende 'had weinig te doen'

Nieuwe ombudsman Heumen, vertrekkende 'had weinig te doen'

HEUMEN – In de gemeenteraad van Heumen is donderdagavond de nieuwe ombudsman van de gemeente, Marian van Dasselaar, officieel beëdigd. Zij neemt per 1 januari 2019 deze taak over van Anneke Assen, die de taak 10 jaar lang vervulde zonder veel om handen te hebben.

Er kwamen geen bezwaren vanuit de raad tegen haar benoeming. Een GroenLinks-voorstel om Van Dasselaar 'ombudsvrouw' te noemen vond geen steun.

Weinig te doen

Assen werd bij haar afscheid door burgemeester Marriët Mittendorff beschreven als ‘uitermate bekwaam en bescheiden, altijd gedegen en to the point’. ‘In moeilijke zaken waarbij emoties komen kijken is menselijkheid nodig. Daarvan heb jij heel erg veel meegekregen.’ Veel heeft Assen niet te doen gehad, naar eigen zeggen. ‘Er zijn weinig klachten over het functioneren van de gemeente bij mij terecht gekomen. Dat komt deels omdat we een uitstekende klachtencoördinator hebben, die de heel veel kou uit de lucht haalt.’

Ombudsvrouw

Van Dasselaar gaf aan dat het moeilijk is om in de voetstappen van Assen te treden, maar dat ze haar best gaat doen. ‘Uw CV is indrukwekkend, dus wij hebben daar alle vertrouwen in,’ sprak DGH-raadslid Rieks Dikkers. GroenLinks-fractievoorzitter Rob Schuurman zocht nog steun om naar Van Dasselaar te gaan refereren als ‘ombudsvrouw’ in plaats van ombudsman. Omdat ‘man’ in deze refereert naar het Latijnse ‘mandatoris’ en niet naar een geslacht, ging de rest van de raad daar niet in mee.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}