OM enthousiast over dwangsom voor inbrekersgereedschap

OM enthousiast over dwangsom voor inbrekersgereedschap

HEUMEN – Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem is enthousiast over de maatregelen van de gemeente Heumen om inbrekers te ontmoedigen. Sinds 1 januari staat in de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van Heumen dat het verboden is om inbrekersgereedschap bij je te hebben.

Onlangs heeft burgemeester Mittendorff van Heumen de eerste voorwaardelijke dwangsom opgelegd aan een man die onder meer een koevoet en een bivakmuts bij zich had. De eerstvolgende keer dat hij opnieuw wordt betrapt met inbrekerswerktuig moet hij een dwangsom betalen van 3.000 euro.

Het OM is “positief over de wijze waarop de gemeente Heumen haar verantwoordelijkheid neemt bij het bestrijden van woninginbraken”.

Kritischer tegenover dwangsommen

Strafrechtadvocaat Frank van Gaal uit Wijchen staat wat kritischer tegenover de dwangsommen die Heumen kan opleggen. Hij denkt dat de meeste rechters bij een strafrechtelijke vervolging er wel rekening mee zullen houden als een verdachte bijvoorbeeld al een dwangsom van 3.000 euro moet betalen.

Van Gaal wijst er op dat bestuursorganen wel vaker een sanctie opleggen. Zo kan de KNVB een stadionverbod uitvaardigen en kan een burgemeester een woning sluiten vanwege drugsoverlast.

Hij vindt het bezwaarlijk dat er bij sancties door bestuursorganen vaak minder bewijs nodig is. Bij een straf die een rechter uitspreekt wordt veel uitgebreider getoetst of de verdachte daadwerkelijk schuldig is.

Niet in de modelverordening

Het OM stelt dat bestuurlijke en strafrechtelijke maatregelen elkaar goed kunnen aanvullen en versterken.

Volgens de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) is de maatregel van Heumen zeker toegestaan, maar de VNG heeft dit niet opgenomen in haar modelverordening. De VNG weet niet of er meer gemeenten zijn die in hun APV dezelfde maatregel als Heumen hebben opgenomen.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}