Stijgend enthousiasme voor doelgroepenvervoer noopt Heumen tot zoeken alternatief

Stijgend enthousiasme voor doelgroepenvervoer noopt Heumen tot zoeken alternatief

HEUMEN – De campagne om meer mensen met een indicatie van het doelgroepenvervoer gebruik te laten maken, is zo succesvol gebleken dat de gemeente Heumen wegens te hoge kosten een alternatief wil gaan uitproberen.

Wethouder René Waas (VVD) wil in het najaar twee elektrische auto’s aanschaffen. Hiermee kunnen vrijwilligers mensen die gebruik maken van vraagafhankelijk doelgroepenvervoer over korte afstanden zowel naar het ziekenhuis of de dagbesteding vervoeren.

Enthousiasmeren

Uit de jaarstukken van BVO DRAN, waar regionaal het doelgroepenvervoer onder geregeld is, blijkt dat er 630.000 euro meer aan kosten is gemaakt dan voorheen. Dit wordt met name veroorzaakt door de forse stijging in het gebruik van vraagafhankelijk vervoer. Een mogelijke oorzaak hiervoor is juist de moeite die is gestoken in het enthousiasmeren van mensen met een indicatie voor dit type vervoer. De gemeente Heumen heeft een aandeel van ongeveer 25.000 euro in de kostenoverschrijding.

Geschrokken

‘We zijn natuurlijk blij dat er meer mensen gebruik zijn gaan maken van het doelgroepenvervoer,’ zegt Waas, ‘maar we zijn ook wel geschrokken van de toename in kosten. Daarom kijken we naar een manier om de kosten in de hand te houden. Lokaal hebben wij als gemeente Heumen Vervoer op Maat, een vrijwilligersorganisatie. Die beschikt nu echter over slechts één busje. We hebben dus meer vrijwilligers nodig én meer vervoersmiddelen. Daarom willen we in het najaar om te beginnen twee elektrische personenauto’s aanschaffen. Zo kunnen er meer mensen door vrijwilligers vervoerd worden op een duurzame manier.’ Waas speelt ook met het idee om de vervoersdienst in te zetten om mensen te helpen hun boodschappen van de supermarkt naar huis te vervoeren, maar dat is toekomstmuziek.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}