Verduurzaming sporthal Overasselt niet zonder kritiek door de raad

Verduurzaming sporthal Overasselt niet zonder kritiek door de raad

OVERASSELT – De Heumense gemeenteraad heeft ingestemd met het vrijmaken van 60.000 euro voor de verduurzaming van de sporthal in Overasselt, maar niet zonder de nodige kritiek van vooral oppositiepartij Democraten Gemeente Heumen (DGH).

Die vindt dat het plan, dat voorziet in het aanbrengen van zonnepanelen op het dak en duurzamere verlichting in het gebouw, geen recht doet aan een in 2017 aangenomen motie om bij het grootonderhoud van gemeentelijk vastgoed ook naar verduurzaming te kijken. In het gebouw hangen nog vier verwarmingsketels die 21 jaar oud zijn.

Overschot energie

DGH beklaagde zich ook over het feit dat het overschot aan energie dat de zonnepanelen gaan produceren terug geleverd wordt aan de energieleverancier in plaats van ingezet wordt in de nabije omgeving. Dit is volgens wethouder Maarten Schoenaker (CDA) echter alleen een optie bij private gebouwen. Ook de suggestie van DGH-fractievoorzitter Leo Jansen dat het terug leveren van energie aan het net relatief weinig oplevert werd door de wethouder weggewoven, omdat energieleveranciers garantieprijzen zouden hebben afgegeven.

Elektrische boilers

Schoenaker was ook niet onder de indruk van de klachten van Jansen over de oude verwarmingsketels in het gebouw en de wens om deze te vervangen door elektrische boilers. ‘Het gaat niet om hetzelfde type ketels als in huishoudens. Ik heb niet de angst dat ze morgen ophouden met werken. Bovendien zou het vervangen voor elektrische boilers 160.000 euro gaan kosten, en die houden we liever beschikbaar voor verduurzamingsprojecten elders in de gemeente waar we het echt belangrijk vinden. De aangenomen motie van DGH is dan ook niet alleen van toepassing op dit gebouw. We gaan hier voor qua elektriciteit nul op de meter. Dat is de verstandige investering om te doen.’ Dit argument ging er bij Jansen niet echt in. ‘Echt verduurzamen is ketels vervangen voor elektrische boilers. Daarmee haal je twee derde van de gasrekening af, en dat maakt investering de moeite waard. Dit is niet het goede voorbeeld geven voor het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.’ Ook VVD-fractievoorzitter Edwin Claassen uitte kritiek op de houding van de wethouder: 'Stel dat ze er wel mee ophouden, wat kost het dan?’

Geen verkapte subsidie

Voor de feestdagen werd een CDA-motie aangenomen om zo gauw mogelijk verenigingen met vastgoed in een laag ozb-tarief te plaatsen. Dit moet voor hen een besparing gaan opleveren. CDA-raadslid Sander Meij waarschuwde het college voor het verkeerd combineren van deze regeling met de investering die nu in de sporthal gestoken wordt en die een lagere energierekening moet gaan opleveren. ‘Graag zien we de verlaging van het ozb-tarief doorberekend in dit voorstel. Deze investering mag namelijk niet leiden tot een verkapte subsidie voor de sporthal. Dat past niet binnen ons subsidiebeleid.’ De wethouder heeft toegezegd dit bespreekbaar te maken met de betrokken partijen.

Unaniem

Ondanks de kritiek stemden alle partijen in met het voorstel. ‘De sporthal moet verder,’ vindt Jansen. Dat gold ook voor de langdurige discussie over dit voorstel, die door burgemeester Marriët Mittendorff vanwege het late uur vroegtijdig afgekapt werd. ‘U gaat na afloop maar samen over technische zaken praten. Op een gegeven moment moeten we gewoon gaan besluiten.’

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}