Verfraaiing buitengebied Heumen, óók voor milieu

Verfraaiing buitengebied Heumen, óók voor milieu

OVERASSELT – 3710 struiken, 16 laanbomen, 10 knotwilgen en 86 hoogstamfruitbomen werden vrijdag uitgedeeld aan inwoners in het buitengebied van de gemeente Heumen, die graag meer groen op hun terrein willen zien. Wethouder Leo Bosland sprak de inwoners toe voordat hij de eerste boom plantte.

Het uitdelen van planten is een actie van de gemeente Heumen, haar erfgoedplatform, de stichting Landschapsbeheer Gelderland en de Provincie. Het idee erachter werd goed geformuleerd door Bosland: "We hebben een prachtig buitengebied in de gemeente Heumen en we staan hier aan de rand van Overasselt, maar zoals je om mij heen ziet mist beplanting hier en daar. Het zou helpen voor het klimaat en de klimaatadaptatie om nog meer bomen en struiken aan te planten. Dat is het doel waarvoor we hier vandaag staan."

Tekst gaat verder onder de video.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Eerste boom

De familie Van Haren is één van de ontvangers van bomen en struiken. Titus van Haren kocht een stuk grond tegenover zijn huis, eigenlijk ook om juist de oorspronkelijke begroeiing te herintroduceren: "Daar is vandaag de eerste boom van in de grond gezet. Het was overigens niet gratis, het ontvangen van de planten.

Meer groen voor Heumen

Er worden in 2019 nog meer planten 'uitgedeeld' in de gemeente Heumen volgens wethouder Bosland: "We hebben voor het komende jaar een vervolgplan. Op 13 maart gaan we een actie organiseren dat inwoners van de gemeente Heumen, met ondersteuning van de tuincentra in Malden, een boom of struik kunnen aanplanten binnen de bebouwde kom. Zodat ook die tuinen nóg groener worden en bijdragen aan het klimaat."

Tijdens uitdeeldag op vrijdagmiddag werd na de toespraak van de wethouder nog uitleg gegeven over hoe de bomen en struiken verzorgd dienen te worden. Vervolgens plantte de wethouder de eerste boom op het terrein van Titus van Haren.

Foto: Sebastiaan Mulleners

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}