Gerechtshof: docent ROC Nijmegen terecht ontslagen

Gerechtshof: docent ROC Nijmegen terecht ontslagen

NIJMEGEN – ROC Nijmegen stond in haar recht met het ontslag van schrijfster en docent Paula van Manen. Van Manen schreef een kritisch boek over de nieuwe onderwijsmethode op haar school waardoor de verstandhouding tussen haar en de school verstoord raakte. Wel krijgt Van Manen een extra ontslagvergoeding.

In haar boek “Wanneer krijgen we weer les? De opmerkelijke praktijk van gepersonaliseerd onderwijs”, is Van Manen kritisch over de nieuwe onderwijsmethode die haar school invoerde. Hoewel de namen in het boek gefingeerd zijn, zijn de personen volgens het hof gemakkelijk herleidbaar. Vanwege de publicatie werd Van Manen door het ROC geschorst. Daarop volgde een mediationtraject maar die mislukte en vroeg ROC om het ontbinden van de arbeidsovereenkomst. De kantonrechter ging hierin mee en wees Van Manen een transitievergoeding toe.

Verstoorde arbeidsverhouding

Nu heeft het gerechtshof in Arnhem zich erover gebogen en handhaaft zij de ontbinding en de transitievergoeding. De arbeidsverhouding is verstoord en herstel daarvan is niet mogelijk. Verder stelt het gerechtshof dat de vrijheid van meningsuiting door het ROC op geen enkele manier is ingeperkt. Het hof vindt wel met de manier waarop Van Manen een deel van haar collega’s heeft neergezet en beschreven, collega’s diep gekwetst heeft: “Zij had zich moeten realiseren dat dat de samenwerking met diverse collega’s zou bemoeilijken. Bovendien heeft zij bedrijfsgevoelige informatie in het boek openbaar gemaakt. Door de manier waarop zij na de publicatie van het boek de aandacht in de (social) media heeft gezocht, heeft zij de arbeidsverhouding verder verstoord.” 

Extra vergoeding

Het hof vindt, in tegenstelling tot de kantonrechter, dat de docent recht heeft op een billijke vergoeding omdat ROC te vroeg over is gegaan tot schorsing van Van Manen. Hierdoor is de docent ‘beschadigd’ en “stond in feite elke andere oplossing dan beëindiging van de arbeidsovereenkomst in de weg”. De vergoeding bedraagt €40.000,-. 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}