Burgemeester Gradisen uit zorgen over dorpskermis

Burgemeester Gradisen uit zorgen over dorpskermis

MOOK – De traditionele dorpskermissen hebben het moeilijk. Onlangs werd bekend dat de kermis in Elst dit jaar niet doorgaat, maar ook in andere dorpen en gemeenten is de traditie in gevaar. Burgemeester Willem Gradisen van de gemeente Mook & Middelaar uitte zijn zorgen over de Mookse kermis.

Kermisvrees

Eerder verdwenen de kermissen in Molenhoek en Middelaar. De kermis in Mook bleef overeind, maar ook daarvoor wordt gevreesd. “Als het zo doorgaat, is het gebeurd met de dorpskermis,” zei burgemeester Willem Gradisen. “In Mook betaalt de kermisexploitant al geen kosten voor de standplaats. We willen de nostalgische dorpskermis graag behouden, maar om de bezoekersaantallen op peil te houden, moet de exploitant proberen samen te werken met andere verenigingen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Nostalgie

Dat het contrast zó groot is met vroeger, heeft verschillende redenen. De digitalisering heeft daarin volgens Willem Gradisen een groot aandeel. De jeugd kan kiezen tussen tal van andere spellen en evenementen. Dat was in het verleden wel anders.

“Vroeger werd lang van tevoren gespaard voor de kermistijd,” weet de burgemeester van Mook & Middelaar te vertellen. “Daar kwam iedereen naartoe, ook vanuit andere dorpen. Als ik op bezoek ga bij een echtpaar dat 60 jaar getrouwd is, vraag ik altijd waar de eerste ontmoeting plaatsvond. In de helft van de gevallen was dat op de kermis. Daar leerde je ook mensen van buiten het dorp kennen. Het zou zonde zijn als die nostalgie verdwijnt.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}