Gemeente Mook en Middelaar draagt historische archieven over aan RAN

Gemeente Mook en Middelaar draagt historische archieven over aan RAN

MOOK EN MIDDELAAR – De historische archieven van de gemeente Mook en Middelaar zijn officieel overgedragen aan de archiefbewaarplaats in Nijmegen. De archieven zijn nu te vinden in het Regionaal Archief Nijmegen (RAN).

Vijf archieven

Maandag 5 november zijn in totaal 5 archieven aan geschiedenis stukken overgebracht naar het archief in Nijmegen. Burgemeester Gradisen en gemeentesecretaris Smits-de Kinkelder van de gemeente Mook en Middelaar hebben de archieven van de gemeente Mook en Middelaar en voorgangers officieel overgedragen aan het RAN. Met de ‘overbrenging’ zijn vijf archieven met een omvang van ruim 100 meter ondergebracht in de archiefbewaarplaats in Nijmegen. Het merendeel betreft het archief van de gemeente Mook en Middelaar en voorgangers (1795-2000). Daarnaast zijn ook het archief van de Schepenbank Mook (1644-1790), de Schepenbank Middelaar (1792-1796), het Burgerlijk Armbestuur van Mook en Middelaar (1732-1964) en het Bouwarchief van de gemeente Mook en Middelaar (1937-1976) overgebracht.

Duitstalige akte

Onverwacht kwamen de Nijmegenaren erachter dat plaatsen in de gemeente Mook en Middelaar al opvallend vroeg te maken kreeg met hogere overheden. Hierdoor zijn in het archief zowel Duitstalige, Franstalige als Nederlandstalige bronnen te vinden in een kort tijdsbestek. Een voorbeeld hiervan is een Duitstalige akte uit 1781 over een geldlening, voorzien van het zegel van Mook.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}