Herdenking bevrijding bij Antonio Barbaro monument Mook

Herdenking bevrijding bij Antonio Barbaro monument Mook

MOOK – Het is vrijdag 20 september precies 75 jaar geleden dat Mook en Molenhoek werden bevrijd. Daarom vindt er een herdenking plaats bij het Antonio Barbaro monument aan de Maasdijk, ter hoogte van de oude veerstoep bij de Spoorbrug in Mook.

De herdenking staat in het teken van de beslissende rol die geallieerde troepen hebben gehad bij de bevrijding van onze regio.

Frontlijn door gemeente Mook en Middelaar

De dorpen Middelaar en Plasmolen werden pas in februari 1945 veroverd op de Duitsers. De gemeente Mook en Middelaar heeft in de oorlogsjaren zwaar geleden met ook vele dodelijke burgerslachtoffers. Ook werd een zeer groot deel van de woningen en andere bouwwerken door het oorlogsgeweld volledig verwoest.

Kransleggingen

Bij de herdenking, die op 20 september om 17.30 uur begint, zullen o.a. de dochter van generaal Gavin, Chloe Gavin, en majoor Garret Book van de 2e Combat Engineer Regiment Canadian Armed Forces aanwezig zijn. Daarnaast zijn ook vertegenwoordigers van de Amerikaanse en Canadese ambassade uitgenodigd. Burgemeester Willem Gradisen zal namens het gemeentebestuur van Mook en Middelaar een speech houden en een krans leggen.

Amerikaanse erewacht

Heel speciaal is dat een Amerikaanse erewacht (Colour Guard ) van 20 personen acte de présence zal geven. De muziek wordt verzorgd door een speciaal samengesteld orkest van Harmonie Erica en Fanfare St. Caecilia, het koor de Broederschap van de Sangers, een doedelzakspeler en een trompettist. Er wordt bij deze 75e herdenking veel publiek verwacht.

82e Airborne divisie

Leden van de 82e Airborne Divisie hebben Mook bevrijd op 20 september 1944 na hevige gevechten in het centrum van Mook tegen een overmacht van Duitse eenheden die probeerden bij Heumen de enige brug over het Maas-Waalkanaal te heroveren. Het bezit van deze brug was essentieel voor Operatie Market Garden. De Amerikanen verloren 81 soldaten tijdens de slag om Mook.

Antonio Barbaro

In februari 1945 start de geallieerde Operatie Veritable, die ook zou leiden tot de bevrijding van de dorpen Middelaar en Plasmolen. Op 15 februari 1945 rond 9.30 uur stapt de Canadese korporaal Antonio (“Tony”) Barbaro in een bootje om zijn werkzaamheden aan de Baileybrug tussen Katwijk en Mook voort te zetten. De brug in Mook, waaraan hij met zijn kameraden werkt, dient om materiaal en troepen veilig de Maas over te brengen. Die ochtend onderschatten de jonge mannen echter de sterke stroming van de rivier. Hun boot slaat lek tegen een pijler van de brug.

Tony geeft de twee beschikbare zwemvesten aan zijn kameraden en probeert zonder zwemvest aan de kant te komen. Hij redt het niet, Tony wordt 22 jaar. In 2014 roept de gemeente Mook en Middelaar de Canadese korporaal Barbaro uit tot icoon van zowel de militairen als de inwoners die in Mook tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Zij worden allemaal herinnerd met het Barbaro monument en dit persoonlijke verhaal.

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}