Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide gaat officieel open

Natuurbegraafplaats Landgoed Mookerheide gaat officieel open

MOOK – De natuurbegraafplaats op het Landgoed Mookerheide wordt zondag 6 oktober officieel geopend. Belangstellenden zijn op de open dag welkom van 11.00 tot 16.00 uur. Dan is er is een speciale wandeling uitgezet en er zijn rondleidingen.

Bezoekers zijn overigens altijd welkom om te wandelen over het landgoed. “Het landgoed blijft te allen tijde voor iedereen toegankelijk,” zegt Simone Prinsen van Natuurmonumenten.   

De vereniging Natuurmonumenten en het bedrijf Natuurbegraven Nederland hebben nauw samengewerkt om de natuurbegraafplaats mogelijk te maken.

Belang natuur staat voorop

Beide organisaties werken ook samen aan het verbeteren van de natuurkwaliteit van het gebied. ”Het belang van de natuur staat voorop, ook op de natuurbegraafplaats,” aldus Prinsen.

Een natuurbegraafplaats is een natuurgebied met een bijzondere mogelijkheid: mensen kunnen er een eeuwigdurende laatste rustplaats vastleggen. Een boomschijf met persoonlijke inscriptie markeert de begraafplek, die uiteindelijk opgaat in de natuur.

Verbetering natuurkwaliteit

Volgens Prinsen dragen mensen met het kiezen van een begraafplek bij aan duurzaam behoud en verbetering van de natuurkwaliteit van het gebied. “Met de opening van de natuurbegraafplaats is er weer een stap gezet in het herstel en duurzaam behoud van het landgoed voor de toekomst,” zo stelt Simone Prinsen.

De gemeente Mook en Middelaar steunt de natuurbegraafplaats, maar er zijn ook tegenstanders die tevergeefs geprobeerd hebben om de natuurbegraafplaats op het landgoed tegen te houden.

Vele tientallen initiatieven natuurbegraafplaatsen

Er zijn in het land inmiddels vele tientallen initiatieven voor natuurbegraafplaatsen. De tegenstanders noemen het een aanslag op de ongerepte natuur, die maatschappelijk ongewenst is.

Een deel van de bevolking loopt liever niet op graven als men wil genieten van de natuur. Volgens hen verleent Natuurmonumenten vooral vanuit financiële motieven medewerking aan begraafplaatsen in de natuur.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}