Renovatie oprijlaan Jachtslot de Mookerheide

MOLENHOEK – Natuurmonumenten gaat een begin maken met het volledig opknappen van de oprijlaan van Landgoed Jachtslot de Mookerheide.

De oprijlaan naar het jachtslot verkeert in een slechte staat. Zo zorgen gaten in het wegdek voor een onveilige situatie en staan er oude bomen langs de kant met loshangende takken. De opknapbeurt zal een opluchting zijn voor de bezoekers van het landgoed, de landwinkel en de kassen.

Tekst gaat verder onder de video.

Oude Amerikaanse eiken worden gerooid

Natuurmonumenten gaat de hele weg tussen Molenhoek en de Bisseltse Baan aanpakken. Dit gaat in twee fases gebeuren. Eerst wordt het oude wegdek verwijderd, waarna 90 laanbomen worden gerooid.

De bomen, vooral Amerikaanse eiken, takelen steeds verder af en met hun dode takken zorgen ze voor onveilige situaties. Als het oude wegdek is verwijderd dan worden eerst nieuwe leidingen en kabels aangelegd.

Karakter van de laan blijft behouden

Vervolgens wordt nieuw asfalt aangebracht en worden er lindebomen aangeplant in plaats van de Amerikaanse eiken, die volgens Natuurmonumenten eigenlijk niet in Nederland thuishoren. Het is belangrijk dat de nieuwe bomen dezelfde leeftijd hebben, zodat het karakter van de laan weer voor jaren behouden blijft, aldus Natuurmonumenten.

In het najaar van 2019 is de oprijlaan helemaal klaar. Tijdens de werkzaamheden blijft het landgoed bereikbaar voor bezoekers.

Meer gevarieerd natuurlijk bos

Natuurmonumenten herstelt ook het landgoedbos, waarbij soorten die hier niet thuis horen worden verwijderd. Men werkt toe naar een meer gevarieerd natuurlijk bos met open plekken, zodat het een aantrekkelijk leefgebied wordt voor meer soorten planten en dieren.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}