VVD wil duidelijkere energievisie in Mook en Middelaar

VVD wil duidelijkere energievisie in Mook en Middelaar

MOOK EN MIDDELAAR – De energievisie van Mook en Middelaar schiet in het verkeerde keelgat bij VVD’er Stan Brinkhoff, zo vertelde hij zondagmiddag in RN7’s radioprogramma Studio de Streek. Volgens hem zijn de plannen niet realistisch. Ook vindt hij de ambitie om per 2030 een energieneutrale gemeente te zijn, niet haalbaar.

Brinkhoff heeft een manifest opgesteld. Daarmee wil hij ‘de realiteit van het duurzaamheidsbeleid’ benadrukken.

Onrealistisch

“2030 is een hele mooie ambitie, maar daar blijft het bij,” vertelt Stan Brinkhoff. “De energievisie is onzinnig. De technische aspecten die er achter zitten, worden totaal niet belicht. Iedereen roept maar wat.” Een van de punten die Brinkhoff noemt, is het zogenaamde ‘midden-net’ waar windmolens en zonnepanelen op aangesloten moeten worden. Brinkhoff vertelt dat in de huidige plannen een zonnepanelencentrale staat die meer dan 1 Megawatt op moet leveren. Die zou op een locatie gezet worden waar geen midden-net zit. “Dat is wél een vereiste. Onze netwerkbeheerders zullen nu hard aan de slag moeten.” In zijn verhaal legt Brinkhoff de nadruk op de kolencentrales in Mook en Middelaar. “Dit zijn moderne centrales die steeds beter regelbaar worden. Dat is op zichzelf al een hele verbetering.”

Tekst gaat verder onder de video.

Manifest

Het manifest heeft Brinkhoff samen met andere VVD-fracties uit de regio opgesteld. Het benadrukt het belang van een duurzaamheidsbeleid, maar ook dat daarbij een realistische visie een vereiste is. Brinkhoff wil af van het vooroordeel dat de VVD zich liever niet met duurzaamheid bemoeit. Het eerste punt in het manifest van Brinkhoff gaat over de voordelen van kernenergie. Een thoriumcentrale biedt volgens hem een beheersbare oplossing op het vlak van veiligheid en afval. Brinkhoff vertelt dat een thoriumcentrale een CO2-vrije energiebron is waarvan het afval binnen 100 jaar afbreekt, in tegenstelling tot de duizenden jaren dat regulier kernafval nodig heeft. Brinkhoff vindt de hoge kosten die de bouw van zo’n centrale met zich mee brengt, geen punt. “Dan is het maar duur. Dan gaan we tenminste wél zuinig om met energie.”

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}