Column van Vincent Cantrijn: Obstructie

Column van Vincent Cantrijn: Obstructie

Wekelijks leest Vincent Cantrijn zijn column voor in het radioprogramma Studio de Streek. De aflevering van deze week is hieronder te lezen:

Afgelopen woensdag was ik Sinterklaas op een basisschool in Vianen; vlakbij Cuijk. In tegenstelling tot de basisschool in Alverna waren als Pietje verklede kinderen hier wel welkom. Volkomen terecht. Zelfs zonder gedoe had deze Sint na zijn bezoek een natte rug van jewelste. Na tot gewone burger getransformeerd te zijn, stapte ik met goeie zin mijn stamkroeg binnen om met een bokbiertje rustig af te kicken van het Sinterklaasseizoen. Dat afkicken was in een wip en zucht gebeurd. Daar zorgde de volgende welkomstgroet van een bekende wel voor: “Hé Vincent, je kunt vanavond je column voor komend weekend al schrijven. Er is net een persconferentie geweest. De Donjon gaat definitief niet door.” Weg Sinterklaaseuforie. Back in de harde Nijmeegse realiteit.

Tekst gaat verder onder de video.

Geploeter

Eerlijk is eerlijk; ik zag dit besluit wel aankomen gezien al het geploeter van de laatste jaren. Terwijl de start zo veelbelovend was. Bij het referendum in 2006 stemden 63,5% van de stemmers voor. Dat is toch bijna 2 op de 3. Kom er maar eens om bij een beetje referendum. De Volkskrant wijdde afgelopen donderdag een paginagroot artikel over de Donjon. Er stond o.a. de volgende passage: “Nu wordt een referendum gehouden en als de uitslag niet bevalt, worden er allerlei smoesjes verzonnen waardoor de uitslag toch genegeerd wordt.” Dit is beduidend zwakker geformuleerd dan wat ik vaker heb betoogd. Er is gewoon politiek obstructie gepleegd en niks anders. Kijk nog eens goed naar de foto van de persconferentie waarop de voorzitter van de Stichting Donjon lichtelijk beteuterd zit te kijken naast wethouder Noël Vergunst. Hij verklaart het jammer te vinden dat het zo gelopen is en hij kan de teleurstelling van de Stichting wel begrijpen. Ammehoela. Het is juist GroenLinks geweest die continu actie heeft ondernomen om de uitslag van het referendum te dwarsbomen. Het kwam ze verdomd goed uit dat de ambtelijke Omgevingsdienst en de commissie Beeldkwaliteit ook notoire dwarsliggers bleken te zijn. Terwijl het de taak van de Raad is om ervoor te zorgen dat een democratisch genomen besluit zo snel mogelijk uitgevoerd wordt. Dus wegnemen van hobbels in plaats van nieuwe uit te vinden. Ik heb GroenLinks in een column wel eens slechte verliezers genoemd. Daar neem ik niks van terug.

 

De Donjonperikelen duwden een ander opvallend bericht wat naar de achtergrond. NEC moet op zoek naar een nieuwe technisch directeur. Remco Oversier en de club hadden verschil van mening over de te varen koers. Dat vaart lastig. Dat snap ik zonder vaarbewijs ook wel. Exit technisch directeur. NEC gaat nu eerst rustig op papier zetten wat ze onder een goed technisch beleid verstaan, want “dat vinden we belangrijk”. Raar dat ze daar nu pas aan beginnen. Het aantal trainers en technische directeuren dat ze in een paar jaar tijd hebben versleten is niet bij te houden. Dat is dan de leiding van een miljoenenbedrijf. En zo’n leiding moet met de gemeente onderhandelen over de aankoop van het stadion? Dat wordt niks, ook zonder obstructie.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}