Column Vincent Cantrijn: Steunkousen

Column Vincent Cantrijn: Steunkousen

NIJMEGEN – Iedere week schrijft Vincent Cantrijn over politiek en maatschappelijke ontwikkelingen in de regio.

Steunkousen

Op de site van de gemeente Nijmegen las ik het bericht dat de facturen voor de huurperiode vanaf 14 oktober 2020 nog niet naar de amateursportverenigingen zijn gestuurd. Sporten kan alleen voor jeugd onder de achttien jaar; douches zijn gesloten; kantines ook. Op volle sterkte sporten zit er voorlopig nog niet in. Terecht dat de gemeente zo coulant is om voorlopig geen huurfacturen te versturen. NEC is geen amateurclub. Daar is die brief dan ook niet in de bus gevallen. De algemeen directeur van NEC zit volgens een interview in de Gelderlander helemaal niet op die brief te wachten. Hij wil een heel andere brief van de gemeente. Namelijk een brief met de mededeling dat de huur wordt kwijtgescholden. Dat is lef hebben.

Als ik in mijn digitale columnarchief de zoekopdracht ‘NEC’ en ‘gedoe met de gemeente’ type dan slaat mijn pc bijna op tilt. Mocht een financieel deskundige een onderwerp zoeken om op te promoveren dan is de financiële relatie tussen NEC en de gemeente absoluut een geschikt onderwerp. Het zal een dik proefschrift worden. Neem alleen maar de koppen boven artikelen in de krant in de laatste jaren: “NEC moet niet zeuren over huurprijs” “Raad eist keiharde garanties van NEC over achterstallige huur” “Geen verlaging van de verkoopprijs van het Goffertstadion”. En dat zijn alleen nog maar de koppen. De onderliggende redenen zijn te gek voor woorden als je ze allemaal achter elkaar leest. Opeenvolgende wethouders van sport kunnen hun memoires moeiteloos vullen met gedoe over de verkoopwaarde van het stadion, achterstallige betaling van huurpenningen en OZB, mogelijk ongeoorloofde staatssteun aan NEC en het door NEC vragen van erfpacht voor de grond voor het bedrag van één euro per jaar. In 2015 moest zelfs een voormalig wethouder uit Den Bosch aangesteld worden als bemiddelaar om de boel een beetje vlot te trekken. Zijn eindrapportage wekte niet de indruk dat het ooit goed zou komen tussen partijen.

In 2015 heb ik geschreven dat een beetje huurbaas na zo veel jaar de boel bewust traineren het huurcontract per direct zou opzeggen. Voor NEC zou dat dan betekenen dat er gevoetbald zou moeten worden op de Goffertwei met jassen als doelpalen. De gemeente zal momenteel wel zo coulant zijn om dat niet te doen. De Goffertwei wordt momenteel uitgekamd op verborgen bommen en granaten uit de Tweede Wereldoorlog. Dat is boffen voor NEC.     

De algemeen directeur van NEC verklaart zonder blikken of blozen dat NEC de laatste jaren geen grote subsidies van de gemeente heeft ontvangen. Dat klopt. Er zullen geen gemeentelijke bankafschriften te vinden zijn met “grote subsidie aan NEC ” als reden van overschrijving. Maar hij moet niet vol trots staan te verklaren, dat NEC geen steun heeft gevraagd en dat ook niet wil doen. Mijn digitaal dossier liegt niet.  

NEC heeft volgens de algemeen directeur altijd de eigen broek opgehouden. Dat klopt voor geen meter. Volgens mij dragen de spelers onder die broek hele dikke steunkousen.

Vincent Cantrijn

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}