NEC blameert zich tegen tegen hekkensluiter FC Dordrecht

NEC blameert zich tegen tegen hekkensluiter FC Dordrecht

DORDRECHT – Een inspiratieloos NEC heeft vrijdagavond een nederlaag geleden op bezoek bij FC Dordrecht: 2-0. De Nijmegenaren maakten een zwakke indruk op De Krommedijk en lieten de misschien wel nog zwakkere tegenstander de eerste zege van het seizoen boeken. Dordrecht stond voor de wedstrijd nog onderaan.

Bij Dordrecht stonden twee oude bekende van NEC in de basis: Anass Achahbar en Jari Schuurman. Achahbar maakte zijn basisdebuut. Zijn indirecte opvolger in Nijmegen, Etien Velikonja, startte voor het eerst bij zijn ploeg. NEC had in de beginfase het meeste balbezit en probeerde een gaatje te vinden in de Dordtse defensie, die voor de verandering met vijf man was. Trainer Claudio Braga koos voor een 5-3-2-formatie. Zian Flemming waagde na vijf minuten de eerste poging. Na een pass van Bart van Rooij schoot hij in de handen van de debuterende keeper Andries Noppert.

Door de Dordtse formatiewijziging kwam NEC een beetje voor een verrassing te staan. Verdedigend had de thuisploeg een man of negen achter de bal, terwijl een middenvelder en twee vleugelverdedigers zich in de aanval mengden. Hierdoor had NEC verdedigend te maken met veel lopende spelers. In de beginfase creëerde Dordrecht echter alleen kansen uit standaardsituaties. NEC deed dat aan de andere kant via twee corners van Randy Wolters, maar daaruit volgde ook weinig gevaar.

NEC domineerde ook al lang niet meer in de eerste helft, waar dat in de beginfase nog wel het geval was. Na een half uur meldde Dordrecht zich ook een paar keer voor het Nijmeegse doel. Zo moest Mattijs Branderhorst redden op een vrije trap van Achahbar en kopte Fabian de Abreu even later naast uit een vrije trap van Schuurman. NEC waagde matige pogingen via Wolters (voorlangs), Flemming (redding keeper), Van Rooij (naast) en Velikonja (redding keeper). Uit een van de weinige kansen opende Dordrecht voor rust nog wel de score. Bij een vrije trap van Achahbar zat Branderhorst helemaal mis en kopte Tom van de Looi de bal onfortuinlijk in eigen doel.

Tweede helft

Zo moest NEC na rust in de achtervolging, maar niet voordat Dordrecht een grote kans miste. In een counter stond Schuurman helemaal vrij en hij kreeg de bal aangespeeld. Bas Kuipers gleed uit, maar Schuurman schoot over. Vervolgens ging NEC weer aanvallen. Mart Dijkstra schoot van afstand richting het uitvak en werd kort daarna gewisseld voor Jellert van Landschoot. Jonathan Okita miste kort daarvoor een grote mogelijkheid. Uit een voorzet van Kuipers redde keeper Noppert. De trainers wisselden niet alleen Dijkstra; ook Wolters ging naar de kant voor Anthony Musaba.

Desondanks bleef NEC moeite hebben met het creëren van kansen. De Nijmegenaren vielen op voorspelbare wijze aan. Lukte het via de ene flank niet, dan werd de andere flank gezocht om vanaf daar voorzetten te geven op Velikonja en Flemming. Dordrecht moest het hebben van uitbraken, bijvoorbeeld via aanvaller Pedro Marques, die Branderhorst tot een redding dwong. NEC oogde op die momenten paniekerig achterin. Voorin werd er bar weinig gecreëerd. De genadeslag van Dordrecht volgde in de slotfase, toen een vrije trap van Dwayne Green via de paal in het doel belandde.

Over een week komt NEC weer in actie. Dan komt het Go Ahead Eagles van trainer Jack de Gier op bezoek in De Goffert.

Wedstrijdverloop

44’ 1-0: eigen doelpunt Van de Looi.
86’ 2-0: Green.

Opstelling NEC: Branderhorst; Van Rooij, Sturing, Kvida, Kuipers (71’ Romeny); Van de Looi, Flemming, Dijkstra (60’ Van Landschoot); Okita, Velikonja, Wolters (60’ Musaba).

Opstelling FC Dordrecht: Noppert; Gronsveld, Montsma, Lewis, De Abreu, Green; Schuurman, Wehrmann (73’ Kok), Smith; Achahbar (82’ Schalekamp), Marques (90' De Braal).

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}