NEC pakt punt na knotsgekke slotfase tegen Jong Ajax

NEC pakt punt na knotsgekke slotfase tegen Jong Ajax

AMSTERDAM – NEC heeft maandagavond een punt gepakt op bezoek bij Jong Ajax: 3-3. De Nijmegenaren gaven een voorsprong uit handen, zagen een strafschop gestopt worden door Mattijs Branderhorst en kwamen uiteindelijk via Josef Kvida diep in de extra tijd op gelijke hoogte.

Het trainerstrio had ten opzichte van de vermoedelijke opstelling een verrassing in petto. De pas herstelde Mart Dijkstra keerde meteen terug in de basis en stond naast nieuwkomer Tom van de Looi. Jellert van Landschoot stond op 10 en dat betekende dat Mike Ndayishimiye op de bank zat. Jonathan Okita ontbrak vanwege een hamstringblessure en werd vervangen door Randy Wolters. In de spits keerde Sven Braken terug in de basis.

Hoewel de eerste kans nog voor NEC was - Braken schoot naast uit een voorzet van Wolters na een goede actie van Dijkstra - opende Jong Ajax al na zes minuten de score. Mattijs Branderhorst liet een schot van Kenneth Taylor los en Lassina Traoré profiteerde van de fout van de keeper van NEC: 1-0. Zo startten de Nijmegenaren het traditioneel zware uitduel met een enorme domper. NEC moest even bekomen van de tik, maar speelde in de fase erna best aardig. De ploeg zocht rustig naar een gaatje in de Amsterdamse defensie en die kwam er na 21 minuten. Wolters pikte een foute pass goed op en stoomde op aan de linkerkant. De vleugelaanvaller vond Braken met een lage voorzet, die knap raak schoot in de linkerhoek: 1-1.

Vervolgens golfde het spel op en neer. Jong Ajax kreeg een mogelijkheid uit een counter en NEC stichtte wat gevaar over links via Wolters en Bas Kuipers. Na een half uur had Braken de 1-2 op de schoen na opnieuw een voorzet van Wolters, maar deze keer werkte de spits de bal over het doel. Aan de andere kant hield Kuipers Jong Ajax tot twee keer toe van scoren af met goede ingrepen. Het was een fase waarin de thuisploeg sterk en dreigend was, maar NEC bleef overeind. Sterker nog: voor rust kwamen de Nijmegenaren op voorsprong. Dijkstra gaf een goede dieptepass op Wolters, die opnieuw zijn snelheid als wapen gebruikte op de linkerflank. Braken meldde zich voor het doel en achter hem stond ook nog Anthony Musaba, die bij de tweede paal de 1-2 tegen de touwen schoot. Voor het einde van de tweede helft kreeg de aanvaller opnieuw een kans, maar die liet hij liggen. Branderhorst behoedde NEC daarna nog voor de 2-2 na geklungel van Wolters.

Tweede helft

Jong Ajax kwam na een kwartier fris de kleedkamer uit en zette NEC meteen onder druk. De bezoekers kwamen daar één keer onderuit via Terry Lartey Sanniez, die Braken bediende, maar de spits niet zag scoren. De Amsterdammers namen de controle weer over en Branderhorst moest reddend optreden op een zwabberbal van Ryan Gravenberch. Uit de daaropvolgende corner werd naast gekopt. De 2-2 kon niet uitblijven en viel na 55 minuten dan ook via Victor Jensen, die na een goede combinatie raak schoot in de korte hoek.

NEC bleef daarna erg tam spelen, in tegenstelling tot het bij vlagen aardige spel uit de eerste helft. Jong Ajax zette de gasten flink onder druk en NEC kreeg de bal nauwelijks weg. Het leverde dan ook geen kansen op voor NEC. Jong Ajax kreeg de mogelijkheden wel, bijvoorbeeld uit een voorzet vanaf rechts die via Josef Kvida ternauwernood tot corner werd verwerkt. Daaruit werkte Traoré net naast. Even later scoorde de thuisploeg alsnog uit een hoekschop. Ryan Gravenberch had alle ruimte aan de rand van het strafschopgebied en schoot de afvallende bal in het doel. Zo was de voorsprong van NEC in rook opgegaan.

Na de 3-2 werd het iets minder eenrichtingsverkeer op De Toekomst, maar Jong Ajax bleef wel de betere ploeg. Een van de weinige kansen van Nijmeegse zijde was voor Lartey Sanniez, die zelf een slechte uittrap van keeper Dominik Kotarski oppikte en vervolgens in de handen van de doelman schoot. In de slotfase verzuimde Jong Ajax er zelfs nog 4-2 van te maken. Jensen mocht aanleggen vanaf elf meter, maar Branderhorst stopte de penalty. Aan de andere kant zorgde Kvida diep in de blessuretijd uit een strafschop voor 3-3.

NEC komt vrijdag alweer in actie. Dan gaan de Nijmegenaren op bezoek bij Roda JC.

Wedstrijdverloop

6’ 1-0: Traoré.

21’ 1-1: Braken.

38’ 1-2: Musaba.

55’ 2-2: Jensen.

64’ 3-2: Gravenberch.

90' 3-3: Kvida.

Opstelling NEC: Branderhorst; Lartey Sanniez, Odenthal, Kvida, Kuipers; Van de Looi, Dijkstra, Van Landschoot (81’ Sellouf); Musaba, Braken (78’ Romeny), Wolters (69’ Ndayishimiye).

Opstelling Jong Ajax: Kotarski; J. Timber, Solomons (47’ Kasanwirjo), Pierie, Ter Heide; Taylor (81’ Mendez), Jensen, Gravenberch; Kühn, Traoré, Danilo (17’ Q. Timber).

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}