"Niemand van de investeerders wil NEC kopen"

"Niemand van de investeerders wil NEC kopen"

NIJMEGEN – De focus van Wilco van Schaik ligt al bij het nieuwe seizoen. De algemeen directeur van NEC is na de teleurstellende uitschakeling tegen RKC Waalwijk van dinsdag druk bezig met de plannen voor een derde jaar in de Eerste Divisie. Hoe het er financieel uit gaat zien, is nog een vraagteken. Van Schaik schoof vrijdagochtend aan bij de Ontbijtshow op RN7.

Van Schaik zag NEC dinsdag een 2-0 voorsprong uit handen geven in Waalwijk. "Wat er mis ging? Wat ging er goed? Het was collectief gewoon heel slecht. Het hele seizoen zat opgesloten in deze wedstrijd. Mentale weerbaarheid, de absolute wil om te winnen, met een plan de tegenstander aanvallen... RKC was op alle fronten meer gedreven. Bij ons kwam het er niet uit. Van tevoren was er weer wat hoop, maar vaak is dat uitgestelde teleurstelling. Dat bleek wel weer."

Tekst gaat verder onder de video.

De directeur zag net als veel fans dat de spelers van NEC maar weinig strijd op de mat legden. Sommige stonden na afloop wel met tranen in de ogen op het veld. "Ik denk dat niemand moedwillig verliest. Ik heb de spelers na afloop gezien, iedereen was natuurlijk teleurgesteld. Maar iedereen uit dat ook op een andere manier. Ik denk dat de echte wil om te winnen in je moet zitten. Dat kun je een beetje ontwikkelen. Daar moet je ook in je aankoopbeleid naar kijken. Spelers als Branderhorst, Druijf en Bruijn hadden die wil. Naar dat soort types moeten we meer zoeken. We hadden dit seizoen te veel spelers die niet de weerbaarheid en de kwaliteit hadden."

Van Schaik was er al niet gerust op nadat NEC vrijdag met 2-0 had gewonnen in De Goffert. "Ik kwam vrijdagavond boven in het stadion waar een aantal voetbalvrienden van me ook waren. Maar ik was echt niet zo opgetogen. Mensen vroegen of ik chagrijnig was. Dat was ik niet, maar ik zag wel dat het moeilijk ging tegen RKC. We hebben met Ronnie vijf wedstrijden goed gespeeld. Dan zie je ook dat ze het wel kunnen, maar daarna valt er een spanningsboog weg. Zo leek het althans. Dat zag ik tegen MVV ook. Ik zei vrijdag: het is nog niet gelopen."

Bus

Een groep supporters haalde dinsdagavond verhaal toen de spelersbus terugkwam in Nijmegen. Vorig seizoen gebeurde dat al regelmatig. "Emotie kan ik me altijd voorstellen, zeker gezien het wedstrijdbeeld van dinsdag. Toen ik hoorde dat er supporters naar het stadion gingen, dacht ik: iedereen moet dit op zijn eigen manier verwerken. Voor heel veel fans is NEC heel belangrijk. Ik heb er veel gesproken, hier en bij FC Utrecht. Ook over hun persoonlijke situatie. Sommige mensen hebben geen werk, zitten in de schuldhulpverlening, door een scheiding zien ze hun kinderen niet meer. Zij hebben maar één ding: NEC."

"Als je dan ziet wat er met de club gebeurt, moet je ergens emotie kwijt kunnen", vervolgt Van Schaik. "Als je dat op een normale manier doet, mag je best een keer die bus opwachten en in gesprek gaan met spelers. Soms gaat het over de schreef en dat moeten we nooit accepteren. Bier gooien of spugen? Ongekend, dat doe je niet. Maar emotie tonen mag. Ik rijd ook naar Cambuur, door de regen. Dan zie ik vijf bussen aankomen en dan denk ik: die zijn om half vier vertrokken, waarschijnlijk een middag vrijgenomen voor je cluppie."

Van Schaik begrijpt dat supporters nu het idee hebben dat niemand bij NEC er iets van kan en dat iedereen weg moet. "Emotie mag getoond worden. Als je niet presteert, dat geldt ook voor mij, dan mag er emotie bijkomen. Dat hoort erbij. Anders hadden we een ander vak moeten kiezen. Op een nette manier mag iedereen dat vertellen. We zijn niet bij de bovenste vijf geëindigd, wat de doelstelling was. Dan hebben we sportief-technisch gezien gefaald. We moeten hier onze lessen uit trekken en verbeteringen doorvoeren."

Investeerders

Voor het nieuwe seizoen is NEC mogelijk weer afhankelijk van geld van de investeerders. Van Schaik wil dat dat in de toekomst verandert. "In een voetbalbedrijf heb je te maken met aandeelhouders en investeerders. Je hebt ze nodig, maar het mag niet zo zijn dat je telkens op ze terugvalt. Dat doen ze ook een beetje zelf, iedereen is verantwoordelijk. Als het slecht gaat, maar ook als het goed gaat. Toen NEC vier jaar geleden kampioen werden, stonden die mensen geheel terecht op het podium. We doen het met elkaar. Maar die mensen investeren geld en dat heeft de afgelopen twintig jaar uiteindelijk geleid tot de negende plek in de Eerste Divisie."

Van Schaik heeft het idee dat het voor de korte termijn financieren van één speler niet het gewenste effect heeft. "Dat vraag ik me ook weleens af: voel je niet dat het een bodemloze put is? Aan de andere kant zijn we hier met z'n allen in terechtgekomen, dan moeten we er ook met z'n allen weer uitkomen. Maar misschien moeten we het structureel anders doen. Dan krijg je een ander NEC. En dan kijk ik ook naar het stadion. Dat moet de komende jaren gemoderniseerd worden. Ik zie dat als een nieuw startpunt voor de club."

Hoe de begroting van NEC eruit gaat zien, is ook afhankelijk van wat investeerders en aandeelhouders willen. "Ik ben er nu over aan het praten en nadenken. Binnenkort hebben we weer een vergadering met de rvc en stichting. Daar wil ik een aantal scenarios neerleggen: doorgaan op deze weg als je kijkt naar financiën of kunnen we het anders doen? Dat betekent misschien ook concessies doen aan de ambities voor de korte termijn. Uiteindelijk gaat het om de lange termijn. Over vijf tot tien jaar moet er een NEC staan dat in de Eredivisie speelt in een gemoderniseerd stadion."

"Daar zijn we nog ver vanaf, maar dat is wel het doel", vervolgt Van Schaik. "Dat kun je op verschillende manieren bereiken. Korte termijn, met veel geld erin stappen bijvoorbeeld. We hebben een rondje gemaakt, maar niemand van de huidige investeerders en aandeelhouders wil de club kopen. Dat is een heel legitiem antwoord. Die weg is afgesloten."

In samenwerking met onze mediapartner ForzaNEC.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}