52.000 mensen steken dagelijks de grens over

52.000 mensen steken dagelijks de grens over

REGIO – Er zijn ongeveer 52.000 mensen die in 2018 elke dag Nederlands-Duitse grens overstaken om aan de andere kant naar hun werk te gaan, zo blijkt uit de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Duitse statistiekbureaus. Opvallend is dat van al deze pendelaars maar ongeveer 9.000 mensen vanuit Nederland bij hun oosterburen gaan werken, de overige 43.000 zijn Duitsers die in Nederland werken. Het is de eerste keer dat in kaart werd gebracht in welke plaatsen de grenspendelaars wonen.

Van alle inwoners uit Kranenburg is steekt bijna veertien procent elke dag de grens over om in Nederland te gaan werken. Daarmee staat het op de derde plek van plaatsen met de meeste grenspendelaars net onder de Duitse plaatsen Laar in de buurt van Emmen en Selfkant dat tegen Sittard aan ligt. Uit Emmerich komt dagelijks tien procent van de inwoners naar Nederland voor hun werk. Het grootste deel van de pendelaars woont echter net over de grens in de “relatief kleine plattelandsgemeenten” volgens het onderzoek.

Corona

Door de constant veranderende richtlijnen over thuisquarantaine en het oversteken van de grens om zo het coronavirus onder de duim te krijgen is er veel onduidelijkheid ontstaan voor de dagelijkse pendelaars. Bij het informatiepunt ‘GrensInfoPunt’ van de Euregio kwamen de laatste tijd dan ook meer en meer specifieke vragen binnen over wat mensen wel en niet kunnen.

Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met de omroepen Antenne Niederrhein en REGIO8.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}