75 Jaar vrijheid: Ambassadeurs fietsen in Groesbeek en Nijmegen

75 Jaar vrijheid: Ambassadeurs fietsen in Groesbeek en Nijmegen

GROESBEEK – De Amerikaanse ambassadeur in Den Haag, Pete Hoekstra, neemt op donderdag 29 augustus deel aan de ‘Ambassadors Cycling Tour’. Hoekstra fietst dan ’s middags samen met andere ambassadeurs van Groesbeek naar Nijmegen.

In de avond nemen de ambassadeurs deel aan de Sunset March op de Nijmeegse brug De Oversteek.

Dat gebeurt om te herdenken dat 75 jaar geleden een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De Ambassadors Cycling Tour is een van de vele activiteiten die in het kader van de viering van de bevrijding worden georganiseerd.

Eerbetoon aan veteranen

Door samen te fietsen, laten de ambassadeurs zien dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en voortdurend inspanning vereist. Het is ook bedoeld als eerbetoon aan de veteranen die hebben gevochten voor onze vrijheid.

In de ochtend fietsen de ambassadeurs van Son naar Veghel. Onderweg maakt men enkele stops op locaties die herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. ’s Middags rond kwart over drie verwelkomt burgemeester Slinkman van Berg en Dal het gezelschap bij het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Van daaruit fietst men naar Nijmegen.

Sunset March

’s Avonds bij het eerbetoon dat wordt gebracht bij de afsluitende Sunset March op de Oversteek, krijgen de ambassadeurs gezelschap van burgemeester Bruls van Nijmegen en de Gelderse Commissaris van de Koning John Berends.

De Sunset March is een wandeling over de brug die dagelijks plaatsvindt ter ere van de Amerikaanse militairen die tijdens hevige gevechten de Waal hebben overgestoken. Daarbij kwamen 48 van hen om het leven.

Ambassadeurs en diplomatieke vertegenwoordigers uit onder andere Duitsland, Australië, Canada, Polen, Groot-Brittannië en België hebben al toegezegd te zullen meedoen aan de Ambassadors Cycling Tour.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}