Actiecomité 'Weg met die Berg' verzamelt handtekeningen

Actiecomité 'Weg met die Berg' verzamelt handtekeningen

DRUTEN – Pal tegenover Het Gastenhuis in Druten staat een uit de kluiten gewassen berg die het uitzicht op een aangelegd natuurgebied blokkeert. Bewoners en verwanten zijn het zat en willen dat de berg zo snel mogelijk uit hun blikveld verdwijnt. 

Actiegroep ‘Weg met die berg’ hoopt woensdagavond genoeg petities te laten ondertekenen om die vervolgens te overhandigen aan het College van B&W.

Belemmering

De 90-jarige Han Veraart is een van de leden van de actiegroep. Zijn vrouw woont in Het Gastenhuis en hij komt regelmatig op bezoek. Onderaan de berg vertelt hij waarom hij zich zo inspant. “We zien de berg als een belemmering op een mooi uitzicht. Hier achter ligt een mooie waterpartij en er komt een groenvoorziening. We zien er alleen niks van. Ik neem aan dat die waterpartijen niet alleen voor de zwanen zijn aangelegd”.

Tekst gaat verder onder de video.

Alternatieve oplossingen

De commotie over de berg is niet bepaald nieuw. Volgens Dini Uitdehaag, fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal, zijn er in april al mondelinge vragen gesteld in de raad met betrekking tot de berg. “Ik ben toen een beetje op de emo-toer gegaan en tegen de wethouder, Andre Springveld, gezegd: Goh, wethouder, zegt u dan eigenlijk tegen de mensen die daar wonen dat het niet uitmaakt waar ze op uitkijken? Springveld heeft toen aangegeven goed naar de kwestie te zullen kijken,” laat Uitdehaag weten.

“Het is voor ons duidelijk dat de wethouder ermee bezig is. Hij heeft een aantal alternatieven genoemd: het afvoeren van de berg, het aftoppen van de berg, maar ook wordt er gekeken of een landschapsarchitect de berg kan laten inpassen in de rest van het gebied. Die laatste twee opties vinden wij eigenlijk helemaal geen oplossing. Die berg moet gewoon weg,” zegt Veraart.

Maar volgens Uitdehaag zal het proces nog wel eens een juridisch getouwtrek kunnen worden. “Het bouwbedrijf heeft daar ook een financiële poot in. We moeten die berg verplaatsen, maar het zal een aardige cent gaan kosten.”

Petities

Betty Janssen-Smits, lid van de actiegroep, woont inmiddels een half jaar in Het Gastenhuis. “We willen wat zien. Ik heb alleen nog maar de berg gezien. Er zijn mooie natuurpaden aangelegd, maar we zien er niks van. Het water, het bruggetje, de zwanen, het is toch prachtig? Maar de mensen die daar binnen zitten, wat zien die? Niks!”, roept Betty verontwaardigd terwijl ze naar de zwemmende zwanen kijkt.

Woensdagavond deelt de actiegroep petities uit. Zij rekent op veel bijval van de omgeving en heeft goede hoop op een positieve afloop. “We gaan door, door en door. Tot die berg weg is,” aldus Janssen-Smits.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}