Afscheid van slachthuis Hilckmann, de dieren en moeizame relaties

Afscheid van slachthuis Hilckmann, de dieren en moeizame relaties

NIJMEGEN – De expositie ‘still is koe’ in slachterij Hilckmann trok zaterdag veel bezoekers. Er werd stil gestaan bij de dieren en afscheid genomen, want na jaren van slacht en moeizame relaties wordt na dit weekend Hilckmann gesloopt.

De grond bezaaid met oormerken, aan de muren schilderijen en door de ruimte heen staan verschillende installaties. Met de expositie van Marlieke Overmeer wordt er in dit laatste weekend van het slachthuis stil gestaan bij de gestorven dieren. De expositie werd geopend door wethouder Noël Vergunst.

Tekst gaat verder onder de video.

Slachthuis opgeheven

In 2016 werd het slachthuis definitief opgeheven en verloren tweehonderd medewerkers hun baan. Hilckmann kon niet rekenen op een exportvergunning voor China en de tekorten waren te groot om het slachthuis verder te kunnen laten bestaan.

Problemen

De gemeente was al bezig met de financiering voor de verhuizing het slachthuis, toen Hickmann werd opgeheven. In eerste instantie zou het slachthuis namelijk naar Haps verplaatst worden, zodat de gemeente de grond kon gaan gebruiken voor nieuwbouw. Hilckmann wilde nog de gehele financiering, ondanks dat de verhuizing niet meer zou plaatsvinden. De gemeente vond echter dat het slachthuis haar had misleid. De problematiek zorgde voor een hoop zittingen en een langslepende rechtszaak.

Sloop

Na het weekend zal het slachthuis gesloopt gaan worden en wordt de grond klaar gestoomd voor de nieuwbouw.

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}