“Afvalberg in Tichellande had er überhaupt nooit mogen staan”

“Afvalberg in Tichellande had er überhaupt nooit mogen staan”

DRUTEN – De afvalberg in de nieuwbouwwijk Tichellande in Druten had er überhaupt nooit mogen komen. Dat zegt fractievoorzitter Dini Uitdehaag van Sociaal Maas en Waal zondagmiddag op de radio in Studio de Streek.

Uitdehaag zit na afloop van de gemeenteraadsvergadering van donderdag 31 januari nog altijd met een heleboel vragen. Op die vergadering heeft de gemeenteraad het collegevoorstel afgewezen, om de ‘berg’ af te graven voor 600.000 euro. De raad koos voor een goedkoper alternatief plan om voor 200.000 euro een sleuf te graven in de ‘berg’, waardoor de omwonenden toch nog enig uitzicht krijgen.

Tekst gaat verder onder de video.

Bestemmingsplan

De bewoners dachten dat de afvalberg er slechts tijdelijk zou staan, en later zou worden weggehaald, zoals wel vaker gebeurt in een nieuwbouwwijk. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, staat er volgens Uitdehaag in het bestemmingsplan niets over een afvalberg. Het is naar mening van Uitdehaag ook vreemd dat de afvalberg niet meteen op een goede manier is geïntegreerd in het naastgelegen park.  

Het voorstel om de afvalberg voor zes ton af te graven is door de raad afgewezen, omdat de betrokken aannemer Van Wanrooij weigert om voor de helft mee te betalen. De fractievoorzitter van Sociaal Maas en Waal noemt het onbegrijpelijk dat de gemeente en aannemer Van Wanrooij niet gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen om de berg aan te pakken.

Moreel gezien wel verantwoordelijk

De gemeente en Van Wanrooij zitten beide voor de helft in de bouw van nieuwbouwwijk Tichellande. “Je zou toch denken samen uit, samen thuis. Het is mij een raadsel waarom ze er niet uit kunnen komen,” aldus Uitdehaag.

Volgens wethouder Springveld is van Wanrooij juridisch gezien niet verantwoordelijk voor de afvalberg, maar moreel gezien wel. Van Wanrooij toont zich echter niet bereid om mee te betalen. Toch is wethouder Springveld hierover nog altijd in gesprek met Van Wanrooij.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}