Agnes Jongerius steekt Poolse bewoners Groene Heuvels 'hart onder de riem'

Agnes Jongerius steekt Poolse bewoners Groene Heuvels 'hart onder de riem'

EWIJK – Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA, bezocht woensdag het recreatiepark de Groene Heuvels in Ewijk om de arbeidsmigranten die er verblijven een hart onder de riem te steken. "We willen niet dat sommige handige Harry’s geld verdienen over de rug van arbeidsmigranten."

Bij een politiecontrole bleek onlangs dat 90% van de mensen die op recreatiepark de Groene Heuvels bij Ewijk verblijven, arbeidsmigrant is. Bijna een kwart van hen zei met meer mensen in een huisje te verblijven, dan waar het voor geschikt is. De migranten betalen per maand gemiddeld 364 euro voor hun verblijf, wat wordt ingehouden op hun salaris.

Tekst gaat verder onder de video.

Uitzendbureaus

"Hier is het duidelijk dat het uitzendbureau, dat mensen inhuurt, op drie manieren verdient. Door de inzet van arbeidsmigranten, die een laag loon krijgen en vrij hoge huren betalen voor hun verblijf, en de opdrachtgever krijgt ook nog een fiscale subsidie voor het verhuren van een huisje. Dat is dus eigenlijk drie keer dubbelop," zo legt Jongerius uit.

Burgemeester Daphne Bergman heeft aangekondigd dat de gemeente eind mei een definitieve beschikking stuurt naar alle eigenaren van de recreatiewoningen. De arbeidsmigranten moeten dan binnen zes maanden vertrekken, maar niemand lijkt zich écht verantwoordelijk te voelen voor hun huisvesting. Jongerius vindt dat de opdrachtgevers niet naar anderen moeten wijzen, zij zijn verantwoordelijk voor een fatsoenlijke huisvesting. "Als zij de arbeidsmigranten nodig hebben, moeten ze hen ook een fatsoenlijk loon en betaalbaar dak boven het hoofd verstrekken," zo vindt zij.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}