Akker wordt omgeploegd tot zonnepark met veel natuur

Akker wordt omgeploegd tot zonnepark met veel natuur

WIJCHEN – Tussen de A50 en de Hernenseweg in Wijchen wordt, als de vergunning verleend wordt, Zonnepark Bankhoef gerealiseerd. Initiatiefnemers en aandeelhouders zijn de plaatselijke energiecoöperatie en energiebedrijf Pure Energie. Op 6 mei is er een informatieavond waarin het definitieve plan wordt uitgelegd.

Tekst gaat verder onder de video.

Naast de aanleg van zonnepanelen is er veel aandacht voor natuur en wordt het zonnepark een extra schakel in de al bestaande ecologische verbindingszone. Zo wordt het zonnepark voorzien van kruidenrijk grasland en een aantal poelen waardoor dieren zich thuis zullen gaan voelen in het gebied en zich goed door het gebied kunnen bewegen. Aanwezigheid van veel groen heeft ook andere voordelen volgens Matthijs Oppenhuizen van Pure Energie: “Door die natuurlijke maatregelen voorkom je ook het zicht op het zonnepark.”

Energiecoöperatie

Sinds anderhalf jaar is de plaatselijke energiecoöperatie betrokken bij het plan voor het zonnepark. “Samen met de omgeving hebben we de plannen gemaakt. We hebben in eerste instantie alle omwonenden geïnformeerd en daarna een werkgroep opgericht. Die hebben we op alle punten om input gevraagd”, vertelt Joep van Doornik, bestuurslid van de energiecoöperatie. De werkgroep heeft onder andere meegedacht over inrichting van de natuur, hoe ervoor gezorgd kan worden dat we het zicht op het zonnepark wegnemen en ook waren er wat vragen van bewoners. Bijvoorbeeld over geluidsoverlast: “We hebben dit signaal opgepakt en laten zien dat het zonnepark geen extra geluidsoverlast veroorzaakt en dat koppelen we ook weer terug.”

Bouw

Voordat er begonnen kan worden met bouwen moet nog wel eerst de vergunning voor het zonnepark verleend worden. “We weten nog niet exact wanneer we kunnen beginnen met bouwen. We doen het stap voor stap, we zijn nu eerst druk bezig om de vergunning aan te vragen. We hopen die laten dit jaar te krijgen, dan gaan we verder kijken hoe het gaat met financiering. Het gaat stap voor stap”, aldus Oppenhuizen.

Donderdag is er een online informatieavond waarin het definitieve plan wordt uitgelegd en er is ruimte voor omwonenden om vragen te stellen.

 

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}