ANWB wil sociaal isolement ouderen en minder validen voorkomen

ANWB wil sociaal isolement ouderen en minder validen voorkomen

REGIO – De vrijwillige vervoersdienst van Sterker sociaal werk gaat vanaf donderdag 14 februari verder onder de vlag van ANWB AutoMaatje. Dit is een landelijk concept van de ANWB. Mensen die niet meer zo mobiel zijn, worden door vrijwilligers gebracht en gehaald, bijvoorbeeld naar de kapper, huisarts of om op bezoek te kunnen bij een vriend of vriendin.

Zo wordt voorkomen dat zij door hun beperking in een sociaal isolement terechtkomen. Het gaat voornamelijk om ouderen en minder valide mensen. Sterker (voorheen Swon) biedt deze dienst al sinds jaar en dag aan, maar gaat dit dus nu doen onder de naam AutoMaatje.

Samenwerking met ANWB biedt veel voordelen

“Door deze samenwerking kunnen we gebruik maken van de communicatiekanalen, middelen en de bekende naam van de ANWB. Daardoor hoeven onze medewerkers zich minder met organisatorische randzaken te bemoeien en kunnen zij zich nog beter richten op het contact met de cliënten en vrijwilligers. Dat is zowel voor de cliënt als voor de vrijwillige chauffeurs een goede ontwikkeling,” zo zegt Susan Dijkstra, coördinator Vervoersdienst bij Sterker sociaal werk.

Bij de start van AutoMaatje zal wethouder Grete Visser van Zorg en Welzijn donderdag als chauffeur het eerste ritje voor haar rekening nemen. Mevrouw van den Hagen (76 jaar) uit Nijmegen zal naar de nieuw ontwikkelde meren in Lent worden vervoerd, een plek die ze graag een keer met eigen ogen wil bekijken.

Beperkingen door leeftijd of gezondheid

Steeds meer mensen in onze maatschappij raken geïsoleerd van de buitenwereld. Voor een groot deel doordat ze vanwege leeftijd of gezondheid meer beperkt worden in hun mogelijkheden om naar buiten te gaan. Zelf met de auto rijden zit er vaak niet meer in en steeds een beroep doen op de naasten is moeilijk.

Bij ANWB AutoMaatje vervoeren plaatsgenoten met hun eigen auto minder mobiele mensen die niet meer zelf voor vervoer kunnen zorgen of lastig van de bestaande vervoersdiensten gebruik kunnen maken.

Wie gebruik wil maken van de dienst, belt uiterlijk twee werkdagen van tevoren met ANWB AutoMaatje Nijmegen. De medewerker van Sterker koppelt de deelnemer aan een van de beschikbare vrijwilligers bij hen in de buurt en vertelt wat het ongeveer gaat kosten. De vrijwilliger komt op het afgesproken tijdstip voorrijden. De deelnemer rekent na afloop contant af met de vrijwilliger op basis van de gereden kilometers. Hiervoor wordt 30 cent per kilometer gerekend.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}