App James moet personeelstekort in horeca oplossen

App James moet personeelstekort in horeca oplossen

NIJMEGEN – Tijl Verschuur, voormalig eigenaar van het Nijmeegse café Faber, heeft de app 'James' uitgebracht. In deze app worden horecamedewerkers gekoppeld aan horecagelegenheden. “In het hele land zoeken horecagelegenheden naar goede medewerkers.”

In de app kunnen werknemers zich aanbieden en hun kwaliteiten aangeven. Horecagelegenheden kunnen op hun beurt aangeven voor wanneer ze nog personeel zoeken en over welke kwaliteiten deze moeten beschikken. Ook kunnen de twee partijen elkaar beoordelen. Op deze manier hebben nieuwe werkgevers inzicht in de ervaring van andere horeca met een werknemer en kunnen werknemers zien waar het fijn werken is. Verschuur denkt dat dit eens stimulans is voor beide partijen om beter te presteren. 

Tekst gaat verder onder de video.

Idee

Het idee van James is ontstaan in de tijd dat Verschuur eigenaar was van het Nijmeegse café Faber.  Hij merkte toen dat zijn medewerkers, voornamelijk studenten, minder wilden werken voor de tentamenweek, maar daarna juist om meer werk vroegen. “Ik dacht: daar moet een oplossing voor zijn,” aldus Verschuur. Er bestaan al vergelijkbare services zoals horeca-uitzendbureau's, maar volgens Verschuur bieden deze niet altijd uitkomst: "Als je bij een traditioneel horeca-uitzendbureau personeel uitvraagt heb je geen controle over wie er komt. [...] Je wilt weten wie er komt, je wilt weten wat hij kan. Je betaalt ervoor, dus je wilt kwaliteit hebben." Het uitzendbureau gaat op zoek naar personeel voor een werkgever, door die tussenstap te verwijderen denkt Verschuur een betere service te kunnen bieden. 

James Academy

In de app zit ook een educatief element verwerkt. In de zogeheten 'James Academy' kunnen werknemers toetsen maken. Deze kunnen gaan over kennis van speciaalbier tot hospitality-vaardigheden in het algemeen. Hierdoor zijn werkzoekenden in staat hun kennis te toetsen voordat ze aan het werk gaan, en hebben werkgevers meer inzicht in de kennis van hun werknemers. 

Test

Verschillende horecagelegenheden in Nijmegen zijn nu gestart met de app. Volgens Verschuur zijn deze plekken tot nu toe tevreden: “We starten de komende maanden eerst in Nijmegen om James te testen, voordat we de stadsgrenzen over gaan.” Uiteindelijk wil Verschuur namelijk dat zijn app in heel het land wordt gebruikt. “In het hele land zoeken ze goede medewerkers,” aldus Verschuur.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}