Arno Cup jaagde krakers zelf zijn pand uit

Arno Cup jaagde krakers zelf zijn pand uit

NIJMEGEN – De Nijmeegse pandeigenaar Arno Cup gaat in een video rond op Dumpert. In het filmpje is te zien hoe hij een aantal krakers uit zijn pand aan de Nieuwe Dukenburgseweg zet. De Nijmegenaar krijgt in de reacties onder de video veel bijval.

De video dateert al van december. Toen zouden jongeren een houseparty hebben willen organiseren in de voormalig Opel-garage aan de Nieuwe Dukenburgseweg. "Later hoorde ik dat er zo'n tweeduizend bezoekers op af waren gekomen," zegt Cup in het RN7-radioprogramma OndeMandt.

Elektriciteitsrekeningen

"De krakers zijn op donderdag in mijn pand gekomen. Toen hebben ze aan de politie doorgegeven dat ze daar zaten, en dat ze een housefeest zouden organiseren. De politie heeft mij pas op maandag op de hoogte gesteld." Op maandag belde de politie naar Cup, om een afspraak te maken om langs te komen op het bureau. Op maandagmiddag kon hij uiteindelijk terecht. "Daar kreeg ik te horen dat ik mijn eigen pand niet in mocht, maar er wel voor moest zorgen. Dus ik moest wel de elektriciteitsrekeningen betalen."

De lezing van de politie is daarbij anders: "We hebben vanaf donderdag geprobeerd de eigenaar te informeren. Doordat er geen contactgegevens van hem te achterhalen waren, is via tussenpersonen deze eigenaar/huurder geïnformeerd over het gekraakte pand en de procedures. Daarop heeft de eigenaar/huurder zich maandag op het politiebureau gemeld."

"Het was een sauna"

Tegen het advies van de agenten in, ging Cup maandagavond naar de voormalig Opel-garage toe. "Ik kwam binnen in een soort sauna. Ze hadden alle thermostaten naar maximaal gedraaid, de verwarming had het hele weekend op volle toeren gedraaid." Toch bleef hij in eerste instantie rustig:  "Ik heb ze vriendelijk verzocht te vertrekken. Dat verliep allemaal gemoedelijk, totdat een van hen zei dat ze niet zouden gaan."

Overigens hebben de krakers en Cup nu geen problemen meer: "Ik heb goed contact met Nelis, de hoofdhuurder. Ik heb diezelfde maandagavond met hem afgesproken dat ze er voor het einde van de week uit zouden zijn. Ze hebben nieuwe sloten vergoed, poetsmaterialen gekocht en hun best gedaan om het pand schoon te maken."

Toch is hij niet blij met de gang van zaken, vooral omdat hem door de politie werd afgeraden naar zijn eigen pand te gaan: "De manier waarop ondernemers door justitie behandeld worden is niet goed. Wij worden gezien als crimineel, terwijl wij alleen met die krakers in gesprek willen."

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}