Bellen met Bruls: 'Afstand houden gaat nu grotendeels prima'

Bellen met Bruls: 'Afstand houden gaat nu grotendeels prima'

NIJMEGEN – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Afgelopen maandag klonk Bruls nog heel bezorgd, omdat niet iedereen zich hield aan de corona-maatregelen van het kabinet. Nu gaat dat gelukkig veel beter: “Het loopt grotendeels prima. Dan hoeven we de maatregelen ook niet toe te passen. Sinds het weekend zie je de rust op straat toenemen. De samenleving doet dus zelf wat nodig is, en dat is natuurlijk het beste. Dan hoef je gelukkig niet in te grijpen.”

Veiligheidsregio

Dit is de vrijheid die Bruls als voorzitter van de veiligheidsregio heeft. Minister Grapperhaus zei het afgelopen maandag: “Veiligheidsregiovoorzitters kunnen zelf besluiten waar ze precies de aandacht op richten.” Bruls had daar in het overleg van de Veiligheidsregio’s met de minister op aangedrongen, omdat niet in elke regio dezelfde problematiek speelt. Zo zorgt bijvoorbeeld de verwachte paasdrukte in vakantieparken ervoor dat mensen niet voldoende afstand van elkaar kunnen houden. Veiligheidsregiovoorzitters kunnen die parken dan zonodig sluiten. Dit speelt in Gelderland-Zuid minder dan in bijvoorbeeld Zeeland of de Zuid-Hollandse eilanden. Op dit moment inventariseert Bruls met collega’s welke maatregelen in Gelderland-Zuid wél van toepassing zijn.

Handhaving

Er zijn grenzen aan de handhaving door de burgemeester. Zo is nu het dringende advies van het kabinet om thuis niet méér dan drie gasten uit te nodigen. Bruls: “Maar ik kan niet gaan bepalen wat iemand in z’n eigen huis doet. Een groot feest in de schuur mag gewoon niet nu, dus dan treden we op. Maar als je met vier of vijf mensen dicht op elkaar in je eigen huis zit, kan de burgemeester daar niet tegen optreden.”

Geen gas terugnemen

Woensdagochtend maakte het RIVM nieuwe cijfers bekend, waaruit bleek dat de stijging in het aantal besmettingen in Nederland iets afvlakt. Bruls hecht nog niet veel waarde aan de voorspellende waarde van die cijfers: “Er is geen enkele reden om nu gas terug te nemen. We moeten met name die 1,5 meter afstand blijven volhouden; ik ga er vanuit dat dat tot minimaal 6 april zo zal blijven.”

Bingo

Gelukkig bedenken mensen ook steeds weer nieuwe activiteiten om deze tijd op een leuke manier door te brengen. En als mensen bijvoorbeeld een spelletje bingo vanaf hun balkons organiseren, moeten ze in het vervolg vooral niet vergeten om ook Bruls daarbij uit te nodigen, zo vertelde hij in ons gesprek, dat hieronder in z’n geheel te beluisteren is:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}