Bellen met Bruls: 'Alleen maar met corona bezig'

Bellen met Bruls: 'Alleen maar met corona bezig'

REGIO – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Niemand mag met méér dan twee mensen bij elkaar zijn, als je dichter bij elkaar bent dan 1,5 meter. Deze regel werd maandagavond afgekondigd door het kabinet, waarbij gezegd werd dat de voorzitters van Veiligheidsregio’s zelf konden bepalen hoe ze daar in hun regio precies mee zouden omgaan. Dat moeten ze, om alles juridisch te laten kloppen, vastleggen in een plaatselijke noodverordening. Die heeft Bruls donderdag vastgesteld, en besloten is om de regel niet alleen te laten gelden voor bepaalde gebieden, maar in heel Gelderland-Zuid. Bruls: “De reden is heel simpel: zo snapt iedereen het, en het is voor handhavers ook het makkelijkst. Die kunnen nu ingrijpen als mensen te dicht bij elkaar zijn, waar dat ook is.”

Radboud UMC

Donderdag bracht Bruls een bezoek aan het Radboud UMC. Vooral de mate waarin ook daar alle werkwijzen zijn aangepast aan de situatie maakte indruk op hem: “Mensen denken misschien: ze hebben het heel druk, maar verder gaat het zoals normaal. Maar dat is dus niet zo. Er is een aparte gang gemaakt waardoor personeel naar binnen gaat, en als ze klaar zijn vertrekken ze weer via een andere route. En dan is er natuurlijk nog de beschermende kleding, waarin je minder makkelijk beweegt en minder makkelijk ademt. Maar ik was ook erg onder de indruk van de enorme drive van de medewerkers. Daar kunnen we heel trots op zijn.”

Niets anders

Het is soms moeilijk voor te stellen, maar het is pas ruim twee weken geleden dat het kabinet de eerste corona-maatregelen afkondigde. Die twee weken is Bruls naar eigen zeggen bijna alleen maar met deze crisis bezig geweest. Pas deze vrijdag kon hij ook wat andere zaken regelen. “Maar zelfs dan ben je er in je hoofd tóch de hele tijd mee bezig.”

Hoezeer de corona-situatie ingrijpt in alle gebeurtenissen van het leven, merkte Bruls nogmaals toen hij deze week een 100-jarige feliciteerde. Hij vertelt erover in het gesprek:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}