Bellen met Bruls: “Bij meer drukte moeten we plekken afsluiten.”

Bellen met Bruls: “Bij meer drukte moeten we plekken afsluiten.”

REGIO – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 29.

Op Hemelvaartsdag was het buiten druk, en op sommige plaatsen te druk, zo liet Bruls gisteren al weten. Het ging dan vooral over de Noordzeestranden. In onze regio viel het mee. Bruls: “Het was gezellig druk en met het fantastische weer ook wel voller dan eerder, maar de anderhalve meter afstand kon wel worden bewaard. Mijn mensen hoefden ook geen plaatsen af te sluiten, of mensen gecontroleerd binnenlaten.”

Blijf thuis

Niet voor het eerst wijst Bruls op de eigen verantwoordelijkheid van mensen om vooral thuis te blijven: “Anders zullen we op dit soort prachtige dagen misschien plaatsen moeten gaan afsluiten, of moet je lang wachten voor je erin kunt. Wat is leuker: één, twee uur onderweg zijn er dan achter komen dat je er voor niks bent, of je in en rond je eigen huis amuseren?”

Nederland zit niet op slot, maar er zijn beperkingen. Bruls kan zich vinden in zo’n gematigde aanpak: “Het is nog steeds niet zo druk als op vergelijkbare warme dagen vorig jaar. En zoveel smaken zijn er niet: anders zou je iedereen thuis moeten laten blijven. Ik wijs erop dat dat niet per se succesvoller is wat betreft de bestrijding van corona, terwijl het wel enorm veel aversie zou oproepen. Dan kunnen mensen helemaal geen kant meer op.”

Meer vrijheid buiten

Een onderzoek uit Hongkong laat zien dat het virus in de buitenlucht veel minder besmettelijk is dan binnen. Moeten we dus juist buiten meer vrijheid geven aan mensen? Bruls vindt dat dat al genoeg gebeurt: “Vanaf het begin van deze crisis mogen we buiten al meer dan binnen. Buiten mocht eigenlijk alleen de groepsvorming niet. Vanaf juni houden we daar alleen die anderhalve meter van over, terwijl we binnen nog steeds met beperkingen te maken hebben. Ik vind dus dat we al genoeg hebben losgelaten.”

“De benadering die we nu kiezen is hard werken. De boodschap moet goed overgebracht worden. Soms is het op het randje, en soms ook te druk. Dat betekent dat de overheid moet optreden. Toch geloof ik nog steeds in deze aanpak, omdat die het midden houdt tussen twee extremen. En ik ben niet zo van extremen. De meeste mensen snappen de nuance wel; daar heb ik nog altijd vertrouwen in.”

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

RN7 · Bellen met Bruls 29

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}