Bellen met Bruls: 'Corona-check bij museum of bioscoop is een zelf-check'

Bellen met Bruls: 'Corona-check bij museum of bioscoop is een zelf-check'

REGIO – Voor een update over de corona-situatie bellen we regelmatig met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 31.

Museum

Op 1 juni wordt een aantal coronamaatregelen versoepeld. Het gaat daarin veel over het heropenen van horeca, maar er gebeurt meer. Zo mogen ook theaters, bioscopen en musea weer bezoekers gaan ontvangen. Daarvoor gelden wel voorwaarden. Bruls: “Voor musea geldt er in elk geval geen maximum aantal bezoekers, zoals bij bioscoop en theater wél het geval is. Wel moeten museumbezoekers zich natuurlijk houden aan de 1,5 meter afstand, reserveren is verplicht, en musea moeten van tevoren checken hoe het met je gezondheid is.”

Zo’n ‘checkgesprek’ is in veel sectoren verplicht. Ook kappers moeten het bijvoorbeeld houden, maar inmiddels is wel duidelijk dat het lang niet altijd gebeurt. Bruls: “Ik snap wel dat het bij een kapper, waar bijvoorbeeld maar één of twee mensen werken, niet altijd gebeurt. In musea komen grote groepen onbekende mensen, net als bijvoorbeeld in ziekenhuizen. Ik denk dat het daar wél kan werken. Maar uiteindelijk blijft het een ‘zelf-check’. Bij een museum zul je moeten reserveren, en dan bijvoorbeeld op die website een aantal vragen over je gezondheid beantwoorden. Dat doe je naar eigen inzicht. Die eigen verantwoordelijkheid zie je dus ook hier weer terugkomen.”

Pinksteren

Voordat we vanaf maandag weer naar het museum kunnen, staat eerst een zonnig weekend voor de deur. Bruls verwacht opnieuw drukte buiten. Dat hoeft niet erg te zijn, maar hij houdt de mogelijkheid open dat bepaalde plaatsen beperkt toegankelijk worden gemaakt of zelfs afgesloten, als de mensenmassa te groot wordt om afstand te kunnen bewaren. Bruls is vooral benieuwd wat het heropenen van horeca gaat doen met de drukte in winkelgebieden, maandag: “Daar zijn we op voorbereid, in overleg met horeca-ondernemers. Als het dan te druk wordt op bepaalde plekken, kunnen we daar maatregelen nemen.”

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

RN7 · Bellen met Bruls - 31

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}