Bellen met Bruls: 'Regels zijn eenvoudiger, maar ook nieuwe vraagstukken'

Bellen met Bruls: 'Regels zijn eenvoudiger, maar ook nieuwe vraagstukken'

REGIO – Voor een update over de corona situatie bellen we met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 40.

Het was een hele klus om de aankondiging van het kabinet binnen een week te vertalen naar een nieuwe regionale noodverordening, maar het is gelukt. Een nog grotere uitdaging is ervoor te zorgen dat handhavers en vergunningverleners ook uit de voeten kunnen met de nieuwe regels, aldus Bruls: “Het zijn toch grote veranderingen. De beperking van maximaal dertig mensen binnen wordt nu helemaal losgelaten, en ook buiten worden samenkomsten van mensen mogelijk gemaakt, mits je op 1,5 meter van elkaar blijft. En bij grote groepen moet je blijven zitten, ook buiten. Dat lijken op het oog best eenvoudige regels, maar moeilijk toe te passen. Een dancefestival bijvoorbeeld waar iedereen moet blijven zitten gaat hem dus niet worden. Dat is voor handhavers en vergunningverleners even schakelen.”

Vreemde uitwerking

De regels zijn vereenvoudigd, maar werken toch soms vreemd uit. Bruls noemt bijvoorbeeld ballonvaarders, die zich ook aan de afstandsregel moeten houden. Bruls: “En sporten mag voor allemaal. Daardoor krijg je het rare verhaal dat mensen die gaan bridgen binnen 1,5 meter van elkaar aan een tafeltje mogen zitten. Maar in een restaurant moet je wél afstand houden. Dat is natuurlijk raar. Dus het roept weer nieuwe vraagstukken op. Aan de andere kant: er kan natuurlijk wel weer veel meer dan een paar weken geleden. Dus voor mij is het glas halfvol.”

'Spoed'

Intussen is het ook nog steeds wachten op de aangekondigde ‘corona-spoedwet’. Die zou moeten zorgen voor een betere juridische basis onder de maatregelen. De wet zou op 1 juli ingaan, maar is uitgesteld. Bruls: “Ik werd al half april geïnformeerd dat er een wet aan zou komen, en dat het een spoedwet zou zijn. We zijn nu 2,5 maand later, en we weten niet eens wanneer de wet er wél komt. Ik denk dat men aan de voorkant niet duidelijk genoeg heeft gemaakt waarom de wet nodig zou zijn. Voor mijzelf zou dat zijn omdat je niet wil dat de maatregelen steeds via noodverordeningen worden ingevoerd. Daar moet een stevige wet onder liggen, die ook netjes door de Tweede en Eerste Kamer is vastgesteld, en daarmee ook een goede democratische legitimatie heeft. Volgens mij is dat de belangrijkste reden. Maar nu zie je dat men er meer aan wil koppelen. Het gaat ineens ook over hoe het past bij een heleboel andere wetten, hoe het past in het staatsbestel. Dat levert een heleboel discussie op.”

Bruls is er niet blij mee: “Ik vind dit niet het sterkste nummer. Aan de andere kant: je kunt kritiek hebben op die noodverordeningen, maar het heeft natuurlijk wel gewerkt om heel snel maatregelen te nemen, waardoor we het coronavirus succesvol konden bestrijden.”

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}