Bellen met Bruls: 'Op 1 juli is nog niet alles geregeld'

Bellen met Bruls: 'Op 1 juli is nog niet alles geregeld'

REGIO – Voor een update over de coronasituatie bellen we met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 39.

Woensdag is het 1 juli, en dan gelden de nieuwe coronaregels die het kabinet deze week aankondigde. Dat wordt krap, denkt Bruls: “Het is echt een heel andere opzet dan we tot nu toe hadden. De premier kan een persconferentie houden, maar dan gebeurt er nog niks. Dan moet er een aanwijzing komen van de minister van volksgezondheid. Die heb ik nu, op vrijdagmiddag, nog steeds niet gehad. Daarna moet dat in alle 25 Veiligheidsregio’s worden omgezet in een noodverordening. Tegelijkertijd moeten we al onze handhavers en vergunningverleners gaan instrueren wat de nieuwe spelregels zijn. Dat gaan we niet helemaal voor elkaar krijgen voor 1 juli.”

Uitzonderingen

Eerder vroeg Bruls het kabinet al om meer eenduidigheid in de regels. Daar is deels aan voldaan, zegt hij nu: “Het is heel goed dat er nu alleen nog regels zijn die een verschil maken tussen binnen en buiten, met de 1,5 afstand als hoofdregel. Maar er zijn toch ook weer uitzonderingen gemaakt, die nieuwe vragen oproepen.”

Evenementen

Van alle nieuwe spelregels levert die over evenementen waarschijnlijk het meeste werk op voor gemeenten. Onder voorwaarden mogen evenementen vanaf volgende week weer worden gehouden, maar premier Rutte waarschuwde al dat vergunningen verlenen tijd kost. Bruls beaamt dat: “Er zijn de coronamaatregelen, maar bij een vergunningsaanvraag moet er ook advies komen van de politie en brandweer, het terrein moet verkend worden, de organisatie moet betrouwbaar en solide zijn. Dat kost voor een klein evenement enkele weken, en voor een groot evenement een week of zes. Daar komt bij dat organisatoren zelf ook helemaal ingesteld op de situatie waarin tot 1 september helemaal niks zou kunnen. Die zullen denk ik ook verrast zijn.”  

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

RN7 · Bellen met Bruls 39

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

 

 

 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}