Bellen met Bruls: “We treden pas op in de horeca bij uitzonderlijke situaties.”

Bellen met Bruls: “We treden pas op in de horeca bij uitzonderlijke situaties.”

REGIO – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Aflevering 28.

Het kabinet kwam dinsdag met een aankondiging over de maatregelen die vanaf 1 juni van kracht zijn. Dat betekent onder meer een wijziging van de regels buiten. Bruls: “Dat is misschien wel de grootste verandering, in die zin dat het nog niet eerder was aangekondigd: samenkomsten mogen buiten, mits iedereen 1,5 meter afstand houdt. Er is ook geen maximum gesteld aan de grootte van de groep.” Wel waarschuwt Bruls: “Mensen moeten niet denken dat er dus een muziekfestival kan worden georganiseerd. Dan gaat het over evenementen waarvoor een vergunning moet worden aangevraagd en die zijn tot 1 september niet mogelijk.”

Risico

Voor het overige hadden premier Rutte en minister De Jonge gisteren weinig verrassingen in petto, want het komt bijna helemaal overeen met de verwachtingen die eerder werden uitgesproken toen het kabinet haar ‘spoorboekje’ voor de langere termijn presenteerde. Bruls: “Het is in lijn met wat eerder is voorgesteld. Dat is ook goed. Als je de verwachtingen kunt nakomen die je eerder uitsprak, is dat de beste manier om ons allemaal mee te nemen in het beleid. Ik zeg er wel bij: het zorgt wel weer voor grotere risico’s.”

RIVM-directeur Jaap van Dissel vertelde woensdag aan de Tweede Kamer dat het zou kunnen dat de verspreiding van het virus weer toeneemt door de versoepelingen. Bruls: “Het is dus niet alleen goed nieuws; we zullen er ook strakker op moeten zitten. We moeten nu echt goed ons best doen om de afstand te houden en zoveel mogelijk drukte te vermijden.”

Horeca

Vanaf 1 juni mogen er 30 mensen tegelijk in een horeca zaak zijn, en daar komt het personeel dan nog bij. Verder hoeven gasten van hetzelfde huishouden geen afstand tot elkaar te bewaren. Gevraagd wat dat betekent voor de handhaving door politie en BOA’s zegt Bruls: “Begrijpelijk dat u die vraag stelt, maar het moet eigenlijk de laatste vraag zijn. De eerste is: wat doen horeca ondernemers? Zij krijgen de verantwoordelijkheid om zich samen met hun klanten aan de regels te houden. Zo geldt dat ook al bij het sporten, en zo moet dat ook gaan gelden bij bijvoorbeeld bioscopen. Handhavers treden pas op bij excessen, bij uitzonderlijke situaties dus.

Beluister hier het hele gesprek met Hubert Bruls:

RN7 · Bellen met Bruls 28

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

 
Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}