Bellen met Bruls: 'Zin in een leuke zomer? Dan nú aan de regels houden'

Bellen met Bruls: 'Zin in een leuke zomer? Dan nú aan de regels houden'

REGIO – Voor een update over de corona-situatie bellen we drie keer per week met Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Zomers

Het worden extra spannende weken voor burgemeesters en handhavers. Er komt namelijk mooi weer aan, en een paasweekend. Normaliter alleen maar leuk, maar in corona-tijden ligt dat toch anders. Bruls zegt het nog een keer: “Het zou anders een tijd zijn om eropuit te gaan, maar dat willen we nu juist niet. Blijf zoveel mogelijk thuis. Boodschappen doen kan, een ommetje mag, maar niet massaal de natuur- en recreatiegebieden in. Het is nog steeds keihard nodig, want er worden nog steeds veel mensen heel ziek, en er overlijden mensen.”

Je mag dus niet meer drie of meer mensen op pad, als je daarbij niet steeds 1,5 meter afstand houdt tot elkaar en anderen. Wie zich niet aan die regel houdt wordt ook daadwerkelijk beboet. In de afgelopen week zijn al “vele tientallen” boetes uitgeschreven, aldus Bruls. De hoogte van zo’n boete kan oplopen tot boven de vierhonderd euro.

Voor mensen die de noodzaak van de regels dan nog steeds niet voelen, heeft Bruls nog wel een boodschap. Verwijzend naar het wel of niet doorgaan van de Vierdaagse maakt hij duidelijk dat we het zelf in de hand hebben: “Als we ons nu niet aan de regels houden, hebben we een hele zomer waarin we niet naar buiten kunnen.”

Bingo

Vrijdagochtend deed Bruls een half uurtje iets héél anders: hij leidde vanuit het Nijmeegse stadhuis een Bingo, live uitgezonden door RN7.

Het was zeker niet de eerste keer dat hij aan een bingomolen draaide. Een paar keer per jaar roept hij nummertjes om, maar niet omdat hij zelf een fanatiekeling is in het spelletje. Bruls legt uit: “Mensen die op bingo af komen roeren zich vaak niet politiek of maatschappelijk. De meesten lopen niet mee in demonstraties, bijvoorbeeld. Zo’n bingo is dus voor mij een heel goede gelegenheid om op te pikken wat er leeft in de samenleving, en dan niet van mensen die ik toch al in het stadhuis zie. Heel leerzaam.”

Bruls kreeg leuke reacties op de bingo op afstand. En dus is de vraag: is het voor herhaling vatbaar? De burgemeester heeft volgens ons al iets in zijn hoofd, getuige zijn woorden: “Laat u de komende weken verrassen.”

Luister hier het hele gesprek:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}