Bellen met de burgemeester: Het vreemde begin voor Marijke van Beek

Bellen met de burgemeester: Het vreemde begin voor Marijke van Beek

WIJCHEN – We bellen wekelijks met een burgemeester van een gemeente uit onze regio. Deze week met Marijke van Beek, waarnemend burgemeester van Wijchen.

Kennismaken

Van Beek heeft nog niet echt kennis kunnen maken met de Wijchenaren. Kort voor het begin van haar burgemeesterschap was ze op vakantie in Florida, toen de coronacrisis uitbrak. Ze brak die vakantie eerder af, en begon aan haar nieuwe baan in een situatie waarin ‘elkaar ontmoeten’ slechts beperkt mogelijk was. Maar Van Beek kan al wel zeggen: “Het is een gemeente om verliefd op te worden. Een kasteel, een meer in een prachtig centrum, veel horecagelegenheden, en mensen zoeken elkaar graag op. Dat laatste valt wel op, zeker als je zoals ik uit Groningen komt.”

Ook de kennismaking met de medewerkers van de gemeente verliep uiteraard anders dan in normale omstandigheden: “Normaliter wordt je als nieuwe burgemeester door de organisatie geleid en maak je met iedereen fysiek kennis. Nu ben ik ook wel door de gebouwen geleid, maar zat er geen kip. Nu wordt er nog steeds veel op afstand gedaan, maar steeds meer mensen keren gelukkig ook wel weer terug naar de werkplek.”

Fusie

Behalve de coronasituatie houdt Van Beek zich ook bezig met de mogelijke fusie van Wijchen met Druten. Sinds twee jaar is er al een gezamenlijke ambtelijke organisatie, maar nu kijken de gemeentebesturen van beide gemeenten verder. Van Beek: “Beide colleges zien voordelen in die fusie. We leggen dat voor aan de gemeenteraad, en vragen de raad een peiling te houden naar het draagvlak onder de bewoners. We vragen dan of mensen de voordelen ook zien, of alleen maar nadelen. Daarover kunnen we dan samen in gesprek.”

Alleen waarnemer

Als Druten en Wijchen voor een fusie kiezen, zou dat op 1 januari 2023 moeten gebeuren. In dat geval duurt het burgemeesterschap van Van Beek tot die datum. Als het niet tot een fusie komt, zal haar burgemeesterschap vermoedelijk begin 2021 ophouden. Van Beek: “Dan zal de commissaris van de koningin de normale procedure beginnen, en dan komt er een nieuwe burgemeester.

In elk geval zal Van Beek niet solliciteren naar een benoeming: “Dat brengt mijn leeftijd met zich mee. Ik ben zevenenzestig jaar. Bij een nieuwe burgemeester hoop je dat die een hele periode (zes jaar) kan blijven, en je mag maar burgemeester zijn tot je zeventigste. Dus dat haal ik niet.”

Beluister hier het hele gesprek met burgemeester Marijke van Beek:

Michiel van Heijst
Politiek verslaggever

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}