Berg en Dal loopt qua duurzaamheid achter op schema

Berg en Dal loopt qua duurzaamheid achter op schema

BERG EN DAL – Op het gebied van duurzaamheid ligt de gemeente Berg en Dal duidelijk achter op schema. Het tempo waarmee Berg en Dal energie bespaart, ligt onder de 1 procent per jaar en dat is volgens het college van B&W te laag. De jaarlijkse besparing zou 1,5 procent moeten zijn.

Ook wat betreft de opwekking van duurzame energie presteert Berg en Dal onder de maat. “Momenteel wekken wij minder dan 5 procent duurzame energie op. Zo halen we de nationaal vastgestelde tussendoelen voor 2020 niet,” zegt het college. ”We moeten daarom alles op alles zetten,” aldus het college.

Actieplan

Berg en Dal wil daarom zo snel mogelijk aan de slag met het actieplan Duurzaamheid 2019 – 2023 van het college van B&W. Dit kost eenmalig 215.000 euro, plus jaarlijks 20.000 euro. De gemeenteraad van Berg en Dal neemt op donderdag 31 januari een besluit over het actieplan.   

Volgens het college is het actieplan noodzakelijk om de gemeentelijke doelstelling om klimaatneutraal te zijn in 2050 te halen. Bij voorkeur wil men tien jaar eerder al tot deze doelstelling komen.

Aardgasvrij

De geldbedragen zijn onder meer bedoeld voor het aanstellen van een beleidsmedewerker duurzaamheid. Die gaat zich bijvoorbeeld bezighouden met het aardgasvrij maken van bestaande woningen. De aanstelling van de beleidsmedewerker geldt in principe voor de duur van één jaar. Ook het aardgasvrij maken van woningen is een éénjarige pilot, aldus het college.

Het structureel vrijmaken van 20.000 euro is bedoeld om een medewerker aan te trekken, die ervoor gaat zorgen dat de gemeente zoveel mogelijk duurzaam inkoopt. Berg en Dal gaat zich ook bezighouden met het voorkomen van wateroverlast door heftige regenval en het voorkomen van overlast door hitte en droogte. 

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}