Beuningen gaat door met straatcoaches voor jeugdgroepen

Beuningen gaat door met straatcoaches voor jeugdgroepen

BEUNINGEN – De gemeente Beuningen heeft besloten om in ieder geval de komende twee jaar door te gaan met de inzet van straatcoaches. Tot de herfst vorig jaar was er in de gemeente de nodige overlast van jongeren. Dankzij de twee straatcoaches is die overlast nu beduidend afgenomen. Daarom besloot het college van B&W deze week om ook in 2020 en 2021 een beroep te doen op de straatcoaches.

De coaches hebben veel inzet gepleegd om in contact te komen met de overlastgroep. Inmiddels hebben ze het vertrouwen gewonnen van de betreffende jongeren en zorgen zij geregeld voor individuele begeleiding.

Overlastgevende jeugdgroep verandert steeds van samenstelling

De overlast bestond uit een groep Beuningse jongeren die in de avonden en weekends rondhing op diverse plekken. Zo werden er onder meer vernielingen gepleegd en (zwaar) vuurwerk afgestoken. Dat leidde regelmatig tot klachten van inwoners. Er was overigens beslist geen sprake van serieuze criminele activiteiten.

Volgens het college is de overlastgevende jeugdgroep nu goed in beeld, hoewel de groep voortdurend van samenstelling verandert en ook de locaties op straat variëren. Om het contact met de groep in stand te houden, moet het straatcoachwerk worden voortgezet.

Preventie belangrijk

Verder proberen de coaches om eventuele problemen die jongeren hebben tijdig te signaleren. Zo kan worden voorkomen dat kleine problemen uitgroeien tot grote problemen. Preventie is dan ook een belangrijk onderdeel van het straatcoachwerk.

Dankzij de vele laagdrempelige hulp die de straatcoaches aanbieden, hoeft er vaak in een later stadium geen beroep te worden gedaan op duurdere jeugdhulp via het Sociaal Team. Voor de straatcoaches is een jaarlijks budget nodig van 70.000 euro.

Nu op radio RN7: {{ current_item.title }} {{ current_item.title }}
Straks:
{{ next_item.title }}
{{ next_item.title }}